Programma
Paradiso

Shackleton, Blanck Mass, Bauer, T.A.G.C., Stellar OM Source e.a. - JG Ballard, a tribute

Shackleton, Blanck Mass, Bauer, T.A.G.C., Stellar OM Source e.a. - JG Ballard, a tribute

zaterdag 8 september 2012

zaterdag 8 september 2012

De avond wordt ingeleid met de unieke samenwerking tussen de Nederlandse schrijver en Ballard-kenner Thomas van Aalten en Berend Dubbe, alias Bauer. Het gelegenheidsduo maakt een audiovisuele presentatie rondom de personages, onderwerpen,  locaties en obsessies  van Ballard, zoals  erotiek, technologie en sterrendom. T.A.G.C. (The Anti Group Communications / Clock DVA) zal een eveneens audiovisueel stuk verzorgen op basis van Ballard’s korte verhaal Track 12 uit 1958. Daarna is er een optreden van Stellar OM Source: een project van Christelle Gualdi, maakster van grootse sci-fi instrumentals, die een Ballard-inspired set al verzorgen. Blanck Mass  is een project van Benjamin John Powers, ook bekend als de helft van Fuck Buttons. Als Blanck Mass maakt hij een vorm van brute ambient, waarvoor hij samenwerkt met geroemde beeldregisseur Alex Turvey. De samenwerking belooft een perfecte verklanking en verbeelding van JG Ballard’s werk te worden.  Shackleton is een project van  Sam Shackleton, wiens donkere, doortimmerde elektronische muziek geldt als de belichaming van Ballardiaanse muziek. Plus: Gonzo (circus) DJ’s.

Dit programma vindt plaats in het kader van JG Ballard, a tribute:  een reeks programma's in Paradiso en Melkweg waarin met lezingen, films, presentaties, debat, muziek en beeldend kunst eer wordt betoond aan leven, werk en betekenis van de Engelse schrijver JG Ballard (1930-2009). Het werk van JG Ballard heeft vanaf midden jaren zeventig een keur aan muzikanten geinspireerd, waaronder Joy Division (die "The Atrocity Exhibition" aan Ballard ontleenden), the Synth Brittanica (Gary Numan, The Buggles) en de industrial music van groepen als Throbbing Gristle. JG Ballard is ook nu nog een dankbare inspiratiebron; zijn dystopische romans spreken tot de verbeelding en leiden tot verklankingen die direct of indirect eer betonen.

Geinspireerd door Ballard’s roemruchte novelle “De Gruweltentoonstelling” (The Atrocity Exhibition, 1969) zal in de kelder van Paradiso een installatie van kunstenares Imre Kleinlugtenbelt te beleven zijn.Theatermaker Imre Kleinlugtenbelt nodigt  in haar Atrocity installation de bezoeker uit om een imaginaire dystopische (binnen)wereld te aanschouwen. Een Oogverblindend bouwwerk geïnspireerd op de Atrocity Exhibition van JG Ballard.

Soundscape: Jaap Mostert

Voice over:  Bob Stoop

Met dank aan Dienst Noord/Zuid-lijn

Paradiso Programme

Programma