Programma
Paradiso

Science of Fiction? – Paradisolezing door prof. dr. Ronald Hanson

Science of Fiction? – Paradisolezing door prof. dr. Ronald Hanson

zondag 18 mei 2014

zondag 18 mei 2014

Prof. dr. Ronald Hanson (nanofysicus, Technische Universiteit Delft): Zin en onzin van teleportatie.

“Beam me up!” klinkt het in Star Trek, als de teleportatiemachine word gestart om iemand op de ene plek te laten verdwijnen en op een andere, verafgelegen plek, weer te laten verschijnen. Hoewel de natuurwetten harde grenzen stellen aan de mogelijkheden van zulke teleportatie, staan dezelfde wetten een andere vorm van teleportatie toe die op nog veel vreemdere wijze werkt. Deze teleportatie maakt gebruik van een onzichtbare verbinding die objecten op grote afstand met elkaar kan doen versmelten. Dit fenomeen – genaamd quantum-verstrengeling - houdt de gemoederen onder natuurkundigen al bijna een eeuw bezig. Want verstrengeling leidt schijnbaar tot bizarre consequenties die recht tegen onze intuitie ingaan, zoals instantane voodoo-achtige invloed bij een meting aan het ene object op een ver verwijderd ander object. Einstein geloofde er dan ook niks van; hij noemde het “spooky action”. Bestaat quantum-verstrengeling echt? En kunnen we dan toch teleporteren zoals in Star Trek?

In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, pandemieën, teleportatie en buitenaards leven.

Zondag 1 juni - Kees Moeiliker (bioloog en directeur van het natuurhistorisch Museum Rotterdam): Onwaarschijnlijk onderzoek.

Meld je aan voor de mailingslijst en blijf op de hoogte van alle wetenschap programma's in Paradiso >>

De serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso. Met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.

Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kun je een kaart kopen met €2,50 korting. Klik hier voor informatie en kaarten.

Paradiso Programme

Programma