Programma
Paradiso

Science of Fiction? – Paradisolezing door Prof. dr. Ron Fouchier

Science of Fiction? – Paradisolezing door Prof. dr. Ron Fouchier

zondag 12 januari 2014

zondag 12 januari 2014

Lezing door Prof. dr. Ron Fouchier (viroloog, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam): Pandemieën – rampenfilm of een reëel gevaar? 

Prof. Dr. Ron A.M. Fouchier doet als hoogleraar Moleculaire Virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam onderzoek naar de evolutie van virussen. H7N9 vogelgriep, H5N1 vogelgriep, Mexicaanse griep - de ene dreiging volgt de andere. Na alle waarschuwingen leek het in 2009 nogal mee te vallen met die pandemie. In zijn Paradisolezing bespreekt Fouchier de pandemieën en pandemische dreigingen uit het verleden en heden. Hij vertelt hoe virussen overspringen van dieren naar de mens. Hoe virussen zich aanpassen aan hun nieuwe gastheer. Waarom sommige virussen ernstige symptomen geven en andere niet. En wat we kunnen doen om ons op pandemieën voor te bereiden. Recent zijn in
Rotterdam experimenten gedaan om beter te begrijpen hoe uit vogelgriepvirussen nieuwe
varianten kunnen ontstaan die door hoesten en niezen worden overgedragen. Over dit onderzoek is nogal wat commotie ontstaan. Moeten we dit onderzoek eigenlijk wel doen? Is het onderzoek niet te gevaarlijk? Wat leren we ervan?

In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, pandemieën, teleportatie en buitenaards leven.

Zondag 2 februari - Prof. dr. Vincent Icke (astrofysicus, Universiteit Leiden): De tragiek van de lichtsnelheid.

Zondag 16 februari - Prof. dr. Peter Hagoort (cognitieve neurowetenschapper, Radboud Universiteit Nijmegen): De magie van het talige brein.

Zondag 9 maart - Lezing door Prof. dr. Marcel Dicke (entomoloog, Wageningen Universiteit): De reputatie van insecten in Hollywood en in de wetenschap.

Zondag 30 maart - Dr. Appy Sluijs (paleo-klimatoloog Universiteit Utrecht): Klimaatverandering van eergisteren en overmorgen.

Zondag 13 april - Prof. dr. Douwe Draaisma (psycholoog, Rijksuniversiteit Groningen): De dromenwever. Waarom dromen en films op elkaar zijn gaan lijken.

Zondag 18 mei - Prof. dr. Ronald Hanson (nanofysicus, Technische Universiteit Delft): Zin en onzin van teleportatie.

Zondag 1 juni - Kees Moeiliker (bioloog en directeur van het natuurhistorisch Museum Rotterdam): Onwaarschijnlijk onderzoek.

Meld je aan voor de mailingslijst en blijf op de hoogte van alle wetenschap programma's in Paradiso >>

De serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso. Met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.

Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kun je een kaart kopen met €2,50 korting. Klik hier voor informatie en kaarten.

Paradiso Programme

Programma