Programma
Paradiso

Science of Fiction? – Paradisolezing door Kees Moeliker

Science of Fiction? – Paradisolezing door Kees Moeliker

zondag 1 juni 2014

zondag 1 juni 2014

Kees Moeliker (bioloog en conservator van het natuurhistorisch Museum Rotterdam): Onwaarschijnlijk onderzoek.

Berusten de angstaanjagende aanvallen van vogels op mensen in Alfred Hitchcocks The Birds op fantasie, of baseerde hij zijn speelfilm op feiten? Zijn pinguïns echt zo liefdevol als in The March of the Penguins wordt getoond, en welke voorstelling van het seksleven van eenden en grondeekhoorns had Walt Disney toen hij Donald Duck en Knabbel & Babbel creëerde? Sinds Kees Moeliker zijn wereldschokkende observatie van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend deed, weet hij dat dieren (en mensen) zich niet houden aan wat de biologieboeken over hun gedrag schrijven. In deze lezing weeft hij een aantal filmfragmenten met vogels in de hoofdrol in een verhaal over ‘onderzoek dat je eerst laat lachen en daarna aan het denken zet’ – de twee criteria voor het winnen van de even felbegeerde als verguisde Ig Nobelprijs. Terloops komt ook Ian Flemings 007 in beeld: loerde James Bond in Die Another Day naar de borsten van Hale Berry of naar Caribische vogels, en waarom? Kortom, een waardige afsluiting van deze lezingenserie over zin en onzin van wetenschap in films.


In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, pandemieën, teleportatie en buitenaards leven.

Meld je aan voor de mailingslijst en blijf op de hoogte van alle wetenschap programma's in Paradiso >>

De serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso. Met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.

Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kun je een kaart kopen met €2,50 korting. Klik hier voor informatie en kaarten.

Paradiso Programme

Programma