Programma
Sciencefictie website header

Science Fictie #2: De Aarde

Science Fictie #2: De Aarde

dinsdag 21 januari 2020

dinsdag 21 januari 2020

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 19:00, Zaal sluit: 21:30, Hoofdprogramma: 19:30

  • Programma met zitplaatsen

Een talkshow over kunst en wetenschap: hoe vullen ze elkaar aan, hoe helpen ze elkaar vooruit, en hoe ziet de toekomst eruit? We poetsen de glazen bol op, en gaan door middel van feit en fictie vooruit kijken.

Deze keer: De Aarde. We hebben maar één wereld, althans vooralsnog, hoe gaan we daarmee om? Hoe ziet onze planeet er later uit? Hoe verhoudt de kunst zich tot de klimaatverandering? Verandert het mee? Valt er nog iets te redden? De meningen zijn verdeeld, maar kunst bestaat niet zonder hoop op een toekomst. Onder leiding van Teddy Tops met o.a. acteur Vincent Rietveld van De Warme Winkel, conceptueel kunstenaar Caspar van Gemund van Club Interbellum, theatermaker Anoek Nuyens en assistent professor Kenneth Rijsdijk van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica en de Institute for Biodiversity and Ecosystems Dynamics bij de Universiteit van Amsterdam.

Vincent Rietveld 
Vincent Rietveld is acteur en oprichter van het theatercollectief 'De Warme Winkel'. Vincent Rietveld speelde de vermakelijke toneelsatire 'Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or'. "Met alles wat hij had stortte de acteur van De Warme Winkel zich op een ronkende versie van de monoloog 'De wereldverbeteraar' van Thomas Bernhard. Deze voorstelling van Rietveld markeerde, blijkt nu, een keerpunt in het Nederlandse theater. Vele theatermakers (en choreografen) houden zich dit seizoen bezig met de klimaatcrisis." (Volkskrant) 

Caspar van Gemund
Caspar is curator en programmamaker en werkte onder meer als programmamaker voor de Balie, Sexyland, het Bonnefantenmuseum en Club Interbellum. Caspar ontwikkelt creatieve concepten, (kunst)exposities en publieksprogramma’s, voornamelijk op de grens van politiek, maatschappij en beeldende kunst.

In de zomer van 2016 organiseerde Caspar ‘The Europe Endless Express’, een driedaags festival in een nachttrein door Europa. Doel van het festival was het bevragen, reageren en een weerwoord bieden op het gevoel van algehele malaise en passiviteit dat destijds rond de Europa-discussie hing.

Momenteel is hij verbonden aan Warming UP, a Cultural Climate Summit: een uitgebreide impactcampagne over klimaatverandering met mediaproducties, burgertoppen, een online inspraakplatform en een meerdaags internationaal festival met kunst in de openbare ruimte. (www.culturalclimatesummit.com)

Anoek Nuyens
Anoek Nuyens maakt sociaal bewogen, documentair theater. Het gesprek dat zij start, strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Anoek is schrijver en theatermaker en werkt(e) onder andere in Kinshasa, Brussel, Berlijn en Amsterdam. Haar voorstelling Bouta over het leven van Desi Bouterse maakte ze i.s.m. Tjon Rockon en Marjolijn van Heemstra en leverde hen een nominatie op voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs ‘13. Datzelfde jaar ontving Anoek de Marie Kleine-Gartman Pen voor haar essay Westen, Wake Up!

Ze publiceerde verschillende boeken, zoals Listen to the bloody machine over het werk van Kris Verdonck. Ze schrijft voor De Correspondent over cultuur, politiek en geschiedenis en werd voor een van haar series naar staatsgeheimen genomineerd als ‘aanstormend talent’ voor de Vlaams-Nederlandse onderzoeksjournalistiek-prijs De Loep.

Sinds 2015 is ze een van de vaste theatermakers bij Frascati Theater in Amsterdam waar ze haar eigen voorstellingen schrijft en speelt, o.a. Hulp, Tenzij je een beter plant hebt en op dit moment werkt ze aan Pronk, een voorstelling over Jan Pronk.

Met Rebekka de Wit is ze bezig aan het project ‘Repetities voor de werkelijkheid’, waarin ze de klimaatzaak Milieudefensie vs Shell pre-enacten.

Kenneth Rijsdijk
Dr. Kenneth Rijsdijk studeerde Fysische geografie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en deed promotieonderzoek aan de universiteit van Wales. In 2005 was hij een van de ontdekkers van een van ’s werelds rijkste fossielenvindplaatsen op het eiland Mauritius, waar vele dodo-botten gevonden werden. Hij is oprichter van het ‘Dodo Research Programme’, een internationaal programma dat als doel heeft het ecosysteem van de dodo te reconstrueren en de redenen van zijn ondergang te onderzoeken. Momenteel werkt hij als onderzoeker bij Naturalis en is hij docent Aardwetenschappen aan de UvA.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma