Programma
Paradiso

Scherptediepte / Depth of Field

Scherptediepte / Depth of Field

Thursday 27 October 2011

Thursday 27 October 2011

Fotografie en mediacultuur in de Lage Landen.

Terwijl internationaal wordt gesproken over een ‘renaissance in Dutch photography’, vindt in Paradiso de lancering plaats van het nieuwe netwerk ‘Scherptediepte’ en het on-line Engelstalige academische tijdschrift Depth of Field voor onderzoek op het gebied van fotografie en mediacultuur in de Lage Landen. Iedereen die als professional of liefhebber in fotografie en mediacultuur geïnteresseerd is, is welkom bij deze middag vol levendige presentaties over recent en lopend onderzoek. Met presentaties van o.a. Tamara Berghmans (Vrije Universiteit Brussel/FoMu Antwerpen) over de emancipatie in België van fotografie tot kunstvorm, Martijn Kleppe (Erasmus Universiteit) over on-line gedrag van bezoekers aan beeldbanken en Maartje van den Heuvel (Universiteit Leiden) over Erwin Olaf en verbeelding in de fotografie. Visuele columns met onder andere Daniëlle Kwaaitaal en fotohistoricus Saskia Asser, belichten nieuw te onderzoeken onderwerpen in de Nederlandse en Belgische fotografie en verborgen schatten in foto- en mediacollecties.

Deze middag wordt mede georganiseerd door de zusterorganisatie van Scherptediepte het Nederlands Fotogenootschap, de vereniging van fotobeherende instellingen, die hiermee haar 20-jarig jubileum markeert. Scherptediepte/Depth of Field wordt geïnitieerd vanuit Universiteit Leiden in samenwerking met andere universiteiten en musea waaronder Rijksmuseum Amsterdam en FoMu Antwerpen, met ondersteuning van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In Depth of Field zijn tevens de artikelen over Nederlandse fotografen en fotografie on-line toegankelijk gemaakt uit Geschiedenis van de Nederlandse fotografie, beter bekend als ‘het Fotolexicon’.

Erwin Olaf, Pestdokter, 2011, chromogene druk, 80 x 60cm, uit de serie Leidens Beleg en Ontzet, in opdracht van Museum De Lakenhal en Universiteit Leiden.

Paradiso Programme

Programma