Programma
Paradiso

Roofstaat

Roofstaat

maandag 14 maart 2016

maandag 14 maart 2016

Programma met zitplaatsen.

Met optredens van o.a.: Typhoon, Fresku, Glen Faria (MC Fit), Karin Amatmoekrim, Sunny Bergman, Jeffrey Spalburg en Antoine de Kom. Host is Akwasi.

Hoe een klein land groot is geworden, dat is vaak de onderliggende boodschap van de Nederlandse overzeese geschiedenis. Het boek ‘Roofstaat’, dat op deze avond wordt gepresenteerd, laat de schaduwzijde zien van die geschiedenis.  De presentatie van dit boek is onderdeel van een avondvullend programma waar muzikanten, schrijvers en andere sprekers op eigen en persoonlijke wijze ingaan op de schaduwzijde van het Nederlandse koloniale verleden.
 
‘Roofstaat’ van Ewald Vanvugt is een geheel herziene versie, want geactualiseerd en uitgebreid, van het ruim 500 pagina’s tellende boek ‘Nieuw Zwartboek van Nederland Overzee’ uit 2002, en kan gelezen worden als een inleiding tot de geschiedenis van het Nederlandse overzeese en koloniale verleden. In twaalf hoofdstukken komen de roof- en kruistochten in de Middeleeuwen tot de massa-executies zestig jaar geleden in voormalig Nederlands-Indië aan bod. De publicatie verschijnt op 14 maart , uitgegeven door Top Notch in samenwerking met Nijgh & Van Ditmar.
 
Programma:
 
Première van de nieuwe, indrukwekkende videoclip van Typhoon, ‘We zijn er’ - waarin zijn personage tot slaaf wordt gemaakt. De clip is opgenomen op de Kaapverdische Eilanden, wat een belangrijke rol speelde in de Trans-Atlantische slavenhandel. Typhoon en Ivan Barbaso, de maker van de video, worden voorafgaand kort geïnterviewd.
 
Karin Amatmoekrim, schrijver, werd in Suriname geboren en groeide op in Nederland, ze schreef een roman gebaseerd op het leven van Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom.
Antoine de Kom, schrijver en dichter, kleinzoon van Anton de Kom en won in 2014 de VSB Poëzieprijs.
Juan-Carlos Goilo,spoken word artiest en  werkte onder andere mee aan de voorstelling ‘Roots to Crown’, over het Nederlandse koloniale verleden in de Caraïben.
Zanger/rapper Glen Faria, ook bekend als (MC) Fit en groepslid Flinke Namen
Jeffrey Spalburg
, zanger, acteur en stand-up comedian.

Historicus en auteur van ‘Roofstaat’ Ewald Vanvugt wordt geïnterviewd door Job de Wit. Daarnaast vindt een panelgesprek plaats met onder meer Sunny Bergman (documentairemaakster en activiste), Trudy Coenen (docent op VMBO-school in Amsterdam-Oost), Nancy Jouwe (Kosmopolis, Framer Framed) en Simone Zeefuik (journalist en activist),over de vraag hoe het koloniale verleden onder de aandacht gebracht én onderwezen zou moeten worden.

Het boek is op de avond zelf te koop.

Dit programma is een samenwerking tussen Paradiso, Top Notch en Nijgh & Van Ditmar.

Paradiso Programme

Programma