Programma
Paradiso

Rocio Marquez, Christian Boissel – liederen van Garcia Lorca

Rocio Marquez, Christian Boissel – liederen van Garcia Lorca

dinsdag 14 mei 2013

dinsdag 14 mei 2013

Rocio Marquez zingt gedichten van Garcia Lorca, op muziek gezet door Christian Boissel (piano). Concert met zitplaatsen.

Flamencoster Rocío Márquez en pianist/componist Christian Boissel maakten furore met Arabesques op het Fès World Sacred Music Festival 2012, waar zij optraden naast sterren als Björk en Joan Baez. Hun programma zal zijn Europese première beleven tijdens Festival Cinéma Arabe!

Márquez en Boissel brengen een ode aan het Arab-Andalusische verleden van Zuid-Spanje, aan de hand van gedichten van Federico García Lorca. De grote Spaanse dichter schreef in de jaren dertig de gedichtenreeks Diván del Tamarit, een eerbetoon aan grote Arabische dichters uit het verleden. Geliefde thema's uit de Arabische poëzie komen terug in zijn gedichten: de liefde, de nacht, Andalusië en Granada, de stad waar teksten van de grote dichter Ibn Zamrak de muren van het Alhambra sieren.

Zangeres Rocío Márquez is een rijzende ster in de wereld van de flamenco. Ondanks haar leeftijd - zij is slechts 26 jaar oud - heeft Rocío in 2008 de belangrijkste flamenco prijs in de wacht gesleept: de Lampara Minera, uitgereikt tijdens het internationale flamencofestival Cante de las Minas in Murcia.

De Franse componist en pianist Christian Boissel is geboren in Marokko. Hoewel hij klassiek geschoold is hebben de muzikale herinneringen uit zijn kindertijd in Marokko zijn muzikale smaak sterk beïnvloed. Zijn liefde voor de modaliteit en ritmische complexiteit van Arabische muziek komt terug in de samenwerking met Cheb Mami, Mikis Theodorakis en Angélique Ionatos. In zijn composities laat Boissel zich graag inspireren door poëzie.

De poëzie van Lorca, die zelf pianist was, heeft van zichzelf al een grote muzikaliteit. Zijn gedichten komen dan ook fantastisch tot hun recht in de composities van Christian Boissel en de interpretaties van Rocío Márquez.


Paradiso Programme

Programma