Programma
Paradiso

Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix

Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix

dinsdag 27 september 2016

dinsdag 27 september 2016

Dit programma vindt niet in Paradiso plaats, maar in Paradiso Noord, IJpromenade 2, Amsterdam Noord. Hier kun je alleen pinnen. Je kunt ook eten in Paradiso Noord: bij restaurant THT.

Met o.a.: Reinier Baas, Nora Fischer, Ben van Gelder, Martijn Vink en Joris Roelofs

‘Discombobulatrix’ is een grotendeels instrumentale, ruwweg voor de helft geïmproviseerde surrealistische jazzopera in drie aktes. Het verhaal, meesterlijk geïllustreerd door striptekenaar Typex, speelt zich af rond ‘Princess Discombobulatrix’, die overal waar zij gaat enorme verwarring veroorzaakt, ‘The Duke of Waalwijk’ en ‘The General’, die dingen naar haar hand, en ‘The Enormous Wizard Zendor', die de prinses hardhandig probeert te veroveren. Het verhaal ontpopt zich tot een tragedie, waarin alle karakters op afschuwelijke wijze aan hun eind komen.

De prinses wordt vertolkt door sopraan Nora Fischer, terwijl de rest van de bezetting bestaat uit een aantal van Nederlands beste jazzmuzikanten (o.a. Joris Roelofs, Ben van Gelder, Martijn Vink). Om de licht gestoorde, eclectische mengelmoes van Baas tot een goed einde te brengen, wordt het uiterste van de musici gevraagd: ze spelen soms met ‘klassieke’ precisie, verzinnen dan weer delen van de muziek ter plekke en schakelen moeiteloos tussen extreem dansbare post-punk en Wagner-achtige ballades.

"In één woord: subliem." JAZZNU.COM


"Baas is op dit moment één van de beste jonge muzikanten en componisten van de Lage Landen, binnen en buiten de jazz." - 3voor12

Bezetting:
Reinier Baas - gitaar, piano, compositie
Nora Fischer - sopraan (zang)
Natanael Ramos – trompet
Ben van Gelder - alt sax & fluit
Maarten Ornstein – klarinetten
Joris Roelofs – klarinetten
Clemens van der Feen – bas
Martijn Vink – drums

De eerste versie van ‘Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix’ werd geschreven in opdracht van het North Sea Jazz Festival 2015. In september 2016 wordt de jazzopera uitgebracht als tinnen box met CD en downloadcard + stripboek, serie ansichtkaarten en poster van de hand van Typex.

Reinier Baas
Componist, gitarist en bandleider Reinier Baas staat sinds 2010 aan het hoofd van ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’, waarmee hij tourde in Japan, Australië, Nieuw Zeeland en Europa. Zijn tweede album ‘Mostly Improvised Instrumental Indie Music’ werd in 2013 bekroond met een Edison. Het North Sea Jazz Festival kende in 2015 de vrije compositieopdracht aan hem toe. Begin 2016 was Reinier Baas met Ben van Gelder als solist te gast bij het Metropole Orkest, dat een programma bestaande uit hun composities uitvoerde. Als ‘sideman’ speelde hij op toonaangevende podia over de hele wereld, met onder meer Han Bennink, Chris Speed, Gregory Porter, Hans Teeuwen, Benjamin Herman en Jesse van Ruller.
Paradiso Programme

Programma