Programma
Paradiso

RAWK - live: WHITE DENIM, OBLIVIANS, THE GORIES, DRIVE LIKE MARIA, !!! (CHK CHK CHK), ET EXPLORE ME, WOODEN CONSTRUCTIONS, CROCODILES

RAWK - live: WHITE DENIM, OBLIVIANS, THE GORIES, DRIVE LIKE MARIA, !!! (CHK CHK CHK), ET EXPLORE ME, WOODEN CONSTRUCTIONS, CROCODILES

zaterdag 11 juli 2009

zaterdag 11 juli 2009

Hèt Rawk-festival van Nederland. How Rawk are you? Het Rawk-festival is gewijd aan rauwe, unieke, eerlijke en tijdloze muziek, gespeeld door bands die lak hebben aan trends en commercie. Op zaterdag 11 juli zijn alle zalen van Paradiso vanaf het begin van de avond tot in de vroege ochtend RAWK!. Binnen- en buitenlandse groepen komen aan bod, van dance tot rock en van jong tot oud, als het maar rawkt en puur is. Zo hebben de legendarische garagerockers van The Gories én van de Oblivians besloten om nog één keer bij elkaar te komen. En wordt de jonge generatie vertegenwoordigd door de opzwepende punkfunk van !!! (Chk Chk Chk) en de moddervette rock van Drive Like Maria. Meer namen volgen nog.

Oblivians: Bijna elke garageband van nu is schatplichtig aan de Oblivians. Van The Strokes tot Jay Reatard, iedereen noemt de band uit Memphis als een van hun grootste voorbeelden. In 1993 veranderden Greg Cartwright, Jack Yarber en Eric Friedl hun namen in Greg Oblivian, Jack Oblivian en Eric Oblivian en sloten zich een weekend op in een oude garage. Toen ze eruit kwamen hadden ze met twee gitaren en een drumstel genoeg nummers geschreven om het podium op te stappen. Onwaarschijnlijk opwindende garagerock die het genre naar een hoger plan heeft getild. Met hun keiharde en razendsnelle mix van blues, punk en oude rock ‘n’ roll zijn de Oblivians overigens nog steeds bijzonder actueel en komen ze voor één keer weer bij elkaar.

The Gories: Hier volgt een waarschuwing voor alle garagerockers: The Gories zijn weer bij elkaar. Eenmalig! De band die eind jaren tachtig eigenhandig Detroit weer op de rockkaart zette is weer aan het toeren. De leden Mick Collins, Dan Kroha en Peggy O´Neill speelden van 1987 tot 1992 in The Gories om zich daarna over verschillende bands, zoals The Dirtbombs en de Demolition Doll Rods te verspreiden. Nu zijn ze weer samen om met hun bluesy maar intens rauwe garagepunk de zalen weer zwetend achter te laten.

Drive Like Maria zou het wel eens ver kunnen gaan schoppen. De Nederlands/Belgische rockband wint eind 2005 de Nederlandse editie van de Global Battle Of The Bands en wordt tijdens de wereldwijde finale derde. Daarna is het driekoppige rockmonster niet meer te stoppen. Drive Like Maria toert door Amerika en duikt daar de studio in met de ervaren producer John Congleton, om de eerste plaat op te nemen. Het resultaat is het moddervette debuutalbum ‘Elmwood’ dat vol staat met groovende, hitgevoelige rock waar Led Zeppelin, Queens Of The Stone Age en Wolfmother trots op zouden zijn. 

!!! (Chk Chk Chk):Samen met bands als The Rapture en LCD Soundsystem stond !!!, oftewel Chk Chk Chk, aan de basis van de funkpunkrevolutie die een aantal jaar geleden plaatsvond. De band uit Brooklyn speelt met een ‘normale’ bandformatie maar maakt daarmee zulke opzwepende en funky dance dat je het bijna niet voor mogelijk houdt. Rock, funk, disco, punk, dance en new-wave, het maakt Chk Chk Chk niet zoveel uit, als de voeten maar van de vloer gaan. Met drie albums op hun naam, waanzinnige singles als ‘Heart Of Hearts’ en ‘Must Be The Moon’ en een live-reputatie van heb ik jou daar is het achtkoppige punkfunkbeest Chk Chk Chk een graag geziene gast.

White Denim komt uit Austin, Texas en speelt een soort hyperactieve rock die daadwerkelijk overkookt van invloeden. Psychedelica, punk, blues, sixties, seventies, rock, jazz, prog, afro, post en pop. De muziek barst in positieve zin volledig uit zijn voegen. Met hun debuutalbum `Workout Holiday´ uit 2008 maakte de band bijzonder veel indruk en live heeft de band een reputatie waar de grootste bands van de wereld nog een puntje aan zouden willen zuigen. Eind juni komt de tweede plaat van White Denim uit. `Fits´ is de naam van het album waarop wederom van alle kanten de muziek op je afvliegt. White Denim klinkt eigenlijk alsof Devo ruzie krijgt met MC5 of alsof The Black Crowes verliefd worden op The Mars Volta, terwijl Pink Floyd, The Kinks, Jimmy Hendrix en John Spencer goed in de gaten houden of ze niet nog stiekem met andere bands aan het flirten zijn. Het trio liet in 2008 een onvergetelijke indruk achter na hun optreden op London Calling.

De meest swingende, zwetende en opzwepende garagerock van Nederland komt uit Haarlem en wordt gemaakt door E.T. Explore Me. Met een absurd strakke ritmesectie en een onweerstaanbaar hysterisch orgel wordt door E.T. Explore Me nu al een aantal jaar de ene zaal na de andere op zijn kop gezet. De bandleden doen het niet voor de roem of de poen maar puur uit de liefde voor muziek.

Wooden Constructions heeft Amsterdam als  thuisbasis, maar de leden komen van over de hele wereld. Hun EP `Don´t Ask Me Man, I Don´t Know Why´ staat vol met opzwepende punkfunk waarbij je onmogelijk stil kunt blijven staan en waardoor je ze heel graag live wilt gaan zien. The Rapture en LCD Soundsystem zijn grote voorbeelden, maar door de diverse achtergronden van de vier leden van Wooden Constructions is het wilder, rijker en gevarieerder. Pop, disco, house, punk, funk, noise en jungle: alles komt in zijn meest swingende versie voorbij.


Tijdschema:

Wooden Constructions 19.00

The Gories 19.45

Crocodiles 20.40

Oblivians 21.25

Drive Like Maria 22.20

White Denim 23.05

ET Explore me 24.05

!!! (chk, chk, chk) 01.00


Paradiso Programme

Programma