Programma
Paradiso

Ramsey Nasr in concert met het Metropole Orkest o.l.v. Maurice Luttikhuis

Ramsey Nasr in concert met het Metropole Orkest o.l.v. Maurice Luttikhuis

donderdag 31 januari 2013

donderdag 31 januari 2013

Met: Ramsey Nasr, Ricky Koole, Viggo Waas, Mauro Pawlowski en het Metropole Orkest o.l.v. Maurice Luttikhuis.

In het kader van de Gedichtendag, de aftrap van de allereerste Nationale Poëzieweek met als thema muziek, een muzikaal-literair programma op het podium van Paradiso.

Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr zingt nummers van onder andere André Hazes en Randy Newman en een smartlap die hij schreef voor het Levenslied project voor the Urban Cosmopolitans Foundation i.s.m. componist Murat Opus. De teksten van Nasr zijn op muziek gezet door Marlies du Mosch en worden gezongen door actrice en zangeres Ricky Koole, bekend van onder meer NET5 serie Verborgen Gebreken en de speelfilm Sonny Boy, en cabaretier/acteur/zanger Viggo Waas, die we kennen van o.a. Kopspijkers en de speelfilm Alles is liefde. Zanger-gitarist Mauro Pawlowski, van de Belgische groep dEUS en talloze andere bands, soleert in de stukken met Ramsey Nasr en in een eigen compositie die speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd is voor het Metropole Orkest. Het Metropole Orkest speelt onder leiding van Maurice Luttikhuis tevens instrumentaal werk.

Ook staan we stil bij het afscheid van Ramsey Nasr als Dichter des Vaderlands. Op dezelfde dag wordt bekend gemaakt wie Nasr’s opvolger is voor de komende vier jaren.


Ramsey Nasr is dichter/schrijver, acteur en regisseur. Na afronding van de toneelschool in Antwerpen speelde hij vijf jaar bij Het Zuidelijk Toneel en speelde daarna in verschillende televisie series en films, zoals Mariken (2000), Het echte leven (2008) en de VARA-dramaserie Overspel uit 2010. In 2000 debuteerde Nasr als dichter en heeft sindsdien meerdere dichtbundels en proza uitgebracht, waarvan velen zijn bekroond met prijzen. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en is sinds eind januari 2009 Dichter des Vaderlands.  Zijn meest recente uitgave, de 7 cd-box Hier komt de poëzie!, is een persoonlijke keuze uit acht eeuwen Nederlandstalige poëzie, door hemzelf voorgedragen.

Actrice en zangeres Ricky Koole speelde in verschillende theatervoorstellingen en films, waaronder de speelfilm Sonny Boy. Ze maakte eigen muziektheatervoorstellingen en bracht sinds 2004 vier cd’s uit. Ze werd verschillende malen genomineerd voor prijzen als het Gouden Kalf en ze speelde afgelopen jaar één van de hoofdrollen in Verborgen Gebreken, een NET5 drama-serie. Samen met Leo Blokhuis maakte ze de muziekvoorstellingen Harmonium en Laagland en brachten daarbij verzamel cd's uit.

Viggo Waas is onder het grote publiek voornamelijk bekend geworden door zijn wekelijkse optredens in het VARA-programma Kopspijkers. Daarnaast speelde hij in een aantal televisieprogramma’s en films, waaronder Alles is Liefde en Dit was het nieuws. Sinds 2008 is hij met zijn eigen band ook actief als zanger.

Mauro Pawlowski is een van de spilfiguren in de hedendaagse Belgische muziekscene. Zijn muzikale carrière begon bij de rockgroep Evil Superstars waar hij frontman van was. Daarna speelde hij in diverse bands, waaronder Kiss my Jazz, dEUS, The Love Subsitutes en I Hate Camera. Ook bracht hij heel wat solowerk uit onder verschillende aliassen. Alhoewel Mauro voornamelijk bekend is als muzikant, houdt hij zich sinds enige tijd ook met literatuur bezig. In 2008 ging hij op tournee met de Nederlandse dichter en schrijver Ramsey Nasr en hij publiceerde een dichtbundel onder zijn volledige naam: Mauro Antonio Pawlowski.

De 14de Gedichtendag vindt plaats op donderdag 31 januari 2013. Het wordt de start van de eerste Poëzieweek die loopt tot 7 februari en Muziek als thema heeft. In Vlaanderen en Nederland vinden die week tal van activiteiten plaats. Kijk voor meer informatie op http://www.gedichtendag.com/

Dit concert wordt opgenomen door:

Radio 6 CoLive!- uitzending op zondag 3 februari, om 20.00 uur.

Cultura24 - uitzending op zaterdag 2 februari om 21.15 uur.


Paradiso Programme

Programma