Programma
Subway 1978

Punk in Paradiso

Punk in Paradiso

donderdag 22 november 2018

donderdag 22 november 2018

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 19:00, Zaal sluit: 23:00, Hoofdprogramma: 19:30

Boekpresentatie gratis na aanmelding
  • Programma met zitplaatsen

Voor het eerst in 40 jaar wordt de documentaire ‘Punk in Paradiso’ vertoond. De documentaire is een rauw verslag van het eerste tweedaagse festival van vaderlandse punkbands in Paradiso, met Speedtwins, Whizz Guy, Ivy Green, Captain Coke, God’s Heard Attack, Blitzz en Panic. 

Aansluitend op de documentaire is de boekpresentatie van ‘De Paradiso Punkjaren. Deel 2, 1978, Jaar Van De Nederpunk’ van muziekjournalist Oscar Smit, met live muziek/performances van Flyin' Spiderz (zanger Guus + Neuroot), Captain Coke, Helmettes en Diana Ozon. Plaatjes draaier is dj Mulat (Filth & Glory). Entree voor de boekpresentatie is gratis na aanmelding (met voor- en achternaam) via [email protected].


Documentaire ‘Punk in Paradiso’

De documentaire ‘Punk In Paradiso’ is opgenomen op 17 en 18 februari 1978 tijdens het eerste Nederlandse punkfestival; de eerste keer dat er twee avonden achter elkaar alleen vaderlandse punkbands in Paradiso optraden.

De zwart-wit documentaire toont de rauwheid van punk en de impact die de opkomende punkmuziek had op jongeren, met chaotische taferelen op zowel het podium als in de zaal. Van bijna iedere band zijn korte fragmenten te zien van hun optreden, gevolgd door een interview in de kleedkamer. Uit die interviews blijkt hoezeer punk een nieuw fenomeen was.

Zoals het bij punk hoort zijn beeld en geluid van de documentaire niet perfect of gelikt. De zwart-wit beelden zijn grof en het geluid is niet later in de studio nabewerkt. De documentaire is rauw en doet daardoor eer aan al die beginnende punkbands.

Regisseur Monica Kugel studeerde in 1978 aan de UvA en deed daar een videocursus. Ze woonde in een woongroep met onder meer Piet van Dijk, gitarist van punkband Panic. Via hem kwam ze in aanraking met punk en besloot daarom van dit nieuwe verschijnsel een documentaire te maken tijdens het eerste Nederlandse Punkfestival

Bands in de documentaire: Speedtwins, Whizz Guy, Ivy Green, Captain Coke, God’s Heard Attack, Blitzz, Panic.


Boekpresentatie ‘De Paradiso Punkjaren. Deel 2, 1978, Jaar Van De Nederpunk’

Gratis entree voor de boekpresentatie na aanmelding (met voor- en achternaam) via [email protected]

Eenenveertig jaar geleden kwamen de eerste punkbands in Paradiso spelen. Uitgeverij Black Olive Press legt in meerdere publicaties van muziekjournalist Oscar Smit de geschiedenis van punk in Paradiso vast. Vorig jaar september werd deel 1 gepresenteerd in Paradiso, nu verschijnt het tweede deel ‘De Paradiso Punkjaren. Deel 2, 1978, Jaar Van De Nederpunk’.

In het eerste deel over het jaar 1977 zagen we dat na een aarzelend begin, punk tegen het eind van het jaar de voormalige hippietempel had overgenomen. Dankzij punk stond Paradiso weer op de kaart. Wordt deze lijn in 1978 doorgetrokken? Begin dat jaar staan punkbands als The Damned en Sex Pistols op springen. Heeft punk nog wel toekomst? Wat is post-punk? Hoe zit het met de vaderlandse punkmuziek, loopt het Paradisopubliek daar warm voor? Wat heeft reggae met punk te maken en krijgt het vaste voet aan de grond in Paradiso? Al deze kwesties komen terug in dit boekwerk. Aan de hand van interviews met tijdgenoten, concertverslagen en archiefstukken wordt een beeld gegeven van Paradiso in het jaar 1978. Hierbij is veel aandacht voor de diverse punk-fanzines, waarvan de toon veel directer was dan die van de gevestigde nationale (dag)bladen. Vooral bij deze onregelmatig verschijnende periodieken is goed te merken dat punk volop leeft in 1978.

Met live muziek/performances van Softies, Captain Coke, Helmettes en Diana Ozon.


Foto: Subway, 1978

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma