Programma
Paradiso

Princess Margriet Award for Culture 2017 - Besloten programma

Princess Margriet Award for Culture 2017 - Besloten programma

dinsdag 9 mei 2017

dinsdag 9 mei 2017

Vier baanbrekende, Europese cultuurmakers worden op Europadag 9 mei in Paradiso onderscheiden met de Princess Margriet Award for Culture 2017. De schrijfster Aslı Erdoğan (Istanbul), schrijver en wetenschapper Navid Kermani (Keulen), musicus en componist Luc Mishalle (Brussel) en kunstenaar Marina Naprushkina (Berlijn) ontvangen hun prijs uit handen van HKH Prinses Margriet der Nederlanden, na de openingsspeech van HKH Prinses Laurentien, president van de European Cultural Foundation (ECF). ECF kent de prijzen jaarlijks toe aan mensen die via cultuur bruggen bouwen in de samenleving. “Deze vier laureaten laten overtuigend zien hoe cultuur het verschil maakt en een positief antwoord kan geven op fragmentatie in Europa. Deze tijd heeft dit soort nieuwe helden nodig”, aldus de jury. 

De vier laureaten zijn van verschillende generaties en culturele disciplines en uit verschillende delen van Europa. Saxofonist en componist Luc Mishalle (Brussel, 1953) is al tientallen jaren de drijvende kracht achter interculturele muziekprojecten die tot doel hebben verbondenheid en wederzijds begrip te creëren tussen verschillende groepen in de samenleving om ze dichter tot elkaar te brengen. De meeste van zijn ‘community building’-initiatieven vinden plaats in Brusselse wijken waaronder Molenbeek, maar hij is ook elders in Europa en in Noord- en West-Afrika actief.

Schrijver, journalist en hoogleraar oriëntalistiek Navid Kermani (Keulen, 1967) is een van Duitslands meest toonaangevende en gerespecteerde intellectuelen, die in zijn werk laat zien hoe vervlochten de fundamenten van de Europese en Arabische culturen zijn.

Sinds 2007 brengt kunstenares Marina Naprushkina (Berlijn, 1981) onder de vlag van het denkbeeldige Office for Anti-Propaganda multimediaprojecten tot stand in een Berlijnse achterstandswijk, waarin ze laat zien hoe kunst de politieke verbeelding kan inspireren.

Schrijfster Asli Erdoğan (Istanbul, 1967) ontvangt haar prijs voor haar literaire werk waarin ze buitenstaanders in de maatschappij een stem geeft. Als columniste voor het dagblad Özgür Gündem werd ze op 16 augustus 2016 aangehouden in de nasleep van de mislukte staatgreep een maand eerder. Eind december kwam ze vrij, maar ze mag Turkije niet verlaten zolang haar rechtszaak loopt.

Via cultuur reageren op prangende kwesties
“De laureaten streven ernaar een snaar te raken bij mensen die het niet per definitie met hen eens zijn, vraagtekens te zetten bij heersende opvattingen en vooral te luisteren. En zij dagen ons uit hetzelfde te doen. Zo spelen Luc Mishalle en Marina Naprushkina een uiterst actieve rol in hun eigen lokale gemeenschappen in Brussel en Berlijn, waarin mensen uit verschillende culturen nieuwe invulling geven aan maatschappelijke betrokkenheid. De invloed van Navid Kermani en Aslı Erdoğan in Duitsland en Turkije reikt verder dan hun eigen netwerken. Zij reageren op prangende kwesties en inspireren door middel van literatuur, journalistiek en media een breed publiek. Zo verbreden ze de horizon en openen ze het debat,” aldus de jury die dit jaar naast juryvoorzitter en ECF-directeur Katherine Watson bestaat uit Andreas Broeckmann (curator, Leuphana Arts Program, Lüneburg/Berlijn), Juan Freire (founding partner van XTribe, EduCaaS en inViable, Madrid), Ivan Krastev (voorzitter van het Centre for Liberal Strategies, Sofia), Ruth Mackenzie (artistiek directeur van het Holland Festival, Amsterdam) en Saskia van Stein (directeur van Bureau Europa, platform voor architectuur & design, Maastricht).

Paradiso Programme

Programma