Programma
Paradiso

Premsela Lezing 2012: Gunter Pauli

Premsela Lezing 2012: Gunter Pauli

Sunday 4 November 2012

Sunday 4 November 2012

De van oorsprong Belgische Gunter Pauli maakte van schoonmaakmiddelenconcern Ecover een groen commercieel succes en adviseert  tegenwoordig ondernemers hoe ze hun ideeën duurzaam en winstgevend op de markt kunnen brengen. ‘Het draait allemaal om cultuuromslag’, aldus Pauli. Designers spelen volgens hem een belangrijke rol in dit proces.


Gunter Pauli
Na een loopbaan in het bedrijfsleven en een pionierende rol als eigenaar van Ecover, de biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen uit de natuurwinkel, stichtte Pauli de ZERI Foundation. Zero Emissions Research & Initiatives is een internationaal platform waarin creatieven zich inzetten om oplossingen te vinden voor wereldproblemen. Hierin wordt afval beschouwt als grondstof en dient de natuur als inspiratie. Pauli ontwikkelde een nieuw business model -  beschreven in zijn boek Blue Economy - gebaseerd op de kracht van lokale middelen en waarbij restmateriaal niet bestaat.

Een voorbeeld van een initiatief in Nederland dat volgens Pauli’s principe werkt, is Green Recycled Organics (GRO Holland). GRO Holland zamelt het koffiedik in van restaurantketen La Place en verbouwt hier oesterzwammen op. De paddenstoelen worden vervolgens geretourneerd naar La Place waar ze in verschillende gerechten worden gebruikt.

Gunter Pauli is auteur, lid van de Club van Rome en doceert aan verschillende vooraanstaande universiteiten.


Premsela ziet design niet alleen als een cultureel fenomeen maar ook als een partner in het zoeken naar antwoorden op sociale, culturele, economische, en individuele vraagstukken. Premsela acht de ideeën van Pauli zeer waardevol voor de designsector en nodigt hem daarom uit de achtste Premsela Lezing te geven. In de Premsela Lezing vertelt hij welke rol ontwerpers spelen in de hervorming van productieprocessen, de manier waarop we consumeren en hoe we over design nadenken.

Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode nodigt elk jaar een spreker uit om zijn of haar visie te geven op actuele ontwikkelingen in de designwereld. Op die manier wil Premsela een bijzondere, waardevolle bijdrage leveren aan het discours. Voorgaande sprekers waren: Richard Sennett, Michael Rock, Werner Sewing, Ann Meskens, Józeph Mrozek, Henk Oosterling en Nancy Etcoff.


Paradiso Programme

Programma