Programma
Paradiso

PIT ER PAT, ABE VIGODA, THE MAE SHI, THE LOW ANTHEM, OHBIJOU, A HAWK AND A HACKSAW

PIT ER PAT, ABE VIGODA, THE MAE SHI, THE LOW ANTHEM, OHBIJOU, A HAWK AND A HACKSAW

dinsdag 19 mei 2009

dinsdag 19 mei 2009

Pit Er Pat is een trio uit Chicago. De band bestaat uit Fay Davis-Jeffers (keyboards, zang), Butchy Fuego (drums, zang) en Rob Doran (bas, zang) en debuteerde in 2005 met het album ‘Shakey’. Het jaar daarop brachten ze de plaat ‘Pyramids’ uit en vorig jaar hun derde studioalbum ‘High Time’. De muziek van Pit Er Pat is een voortdurend evoluerende mix van postrock, jazz, psychedelica en elektronica, begeleid door de declamerende zang van Fay en met een immer atmosferische en duistere ondertoon.

Sinds 2004 maakt de band Abe Vigoda uit Los Angeles punkmuziek zoals punkmuziek nog nooit geklonken heeft. Volstrekt uniek is hun mix van Afrikaanse en Caribische ritmes en melodieën met keiharde en overstuurde postpunk en shoegaze. Als Captain Beefheart, My Bloody Valentine, Animal Collective, At The Drive-In, Paul Simon’s ‘Graceland’ en Vampire Weekend in de blender. Vorig jaar bracht Abe Vigoda het debuutalbum ‘Skeleton’ uit.

Het prettig gestoorde collectief The Mae Shi ontstond in 2002 in Los Angeles. Op het moment bestaat de band uit zes leden maar dat verandert nogal vaak. The Mae Shi doet, zoals het een goede band in de punktraditie betaamt, alles zelf. Ze regelen hun eigen optredens, bedrukken hun eigen T-shirts, maken instrumenten en brachten onlangs zelf een dvd uit met een documentaire en vijfendertig videoclips die door vrienden werden geproduceerd. De band is zodoende eigenlijk even druk als de muziek. ADHD synthpunk is misschien de beste omschrijving maar The Mae Shi is moeilijk in één stijl onder te brengen, de muziek vliegt alle kanten op. Dansbaar, vrolijk en intens. De band bracht tot nu toe drie albums uit waarvan ‘HLLLYH’ uit 2008 hun meest recente is.

De drie leden van het Amerikaanse The Low Anthem bespelen op hun nieuwste album, ‘Oh My God, Charlie Darwin’, maar liefst zevenentwintig instrumenten: van Tibetaanse klankschalen, banjo’s en orgels tot een oliedrum. Ze maken van deze mengelmoes aan instrumenten een prachtig organisch, folky geheel. Alternatieve Americana die tussen Nick Drake, Fleet Foxes en Tom Waits zweeft.

De Canadese singer-songwriter Casey Mecija begon Ohbijou als een soloproject. Gaandeweg kwamen er steeds meer muzikanten bij die haar vertederende liedjes met instrumenten als cello, viool, mandoline, ukelele, piano, gitaar en drums op een haast orkestrale wijze omlijstten. De band, die op het moment zeven leden telt, heeft twee albums uitgebracht waarvan ‘Beacons’ het meest recent is. Beïnvloed door pop, folk en bluegrass is de muziek van Ohbijou van een bezwerende schoonheid en een unieke virtuositeit.

Een violiste en een accordeonist die achter een drumstel zit dat hij zelf in elkaar heeft gezet. A Hawk And A Hacksaw is een duo uit New Mexico dat hun liefde voor Balkanmuziek niet onder stoelen of banken steekt. Met zijn tweeën weten ze een heel zigeunerorkest na te bootsen. Traditionele muziek die op een zeer onconventionele en vernieuwende manier wordt gebracht. Opzwepend en betoverend.

 Paradiso Programme

Programma