Programma
7 Helmi

Paradisolezing De Voorspelling - Amina Helmi

Paradisolezing De Voorspelling - Amina Helmi

zondag 29 mei 2022

zondag 29 mei 2022

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00

Vrienden van Verstegen & Stigter: €15
VPRO-leden, Quest-lezers: €15
Studenten: €5,00

Wil je meer weten over de overige Paradisolezingen die onderdeel zijn van de Voorspelling? Klik dan hier.

 • Programma met zitplaatsen

Op zondag 29 mei staat prof. dr. Amina Helmi in de Grote Zaal van Paradiso voor de zevende Paradisolezing van 'De Voorspelling. Hier tonen acht toonaangevende wetenschappers hun modellen voor de wereld van morgen. Amina is hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar lezing 'Rugby in de Melkweg - Voorspellingen over de toekomst en inzichten in het verleden van sterrenstelsels' zal ze dieper ingaan op de chaos die zich rondom onze planeet afspeelt.

We hebben lange tijd vermoed dat sterrenstelsels groeien door botsingen en samensmeltingen met andere stelsels, maar klopt dat wel? Hoe ging dat in de praktijk? En wat staat ons nog te wachten? Op vragen zoals deze kunnen we sinds kort antwoord geven. Er is een revolutie gaande in de Astronomie dankzij de ruimtesatelliet Gaia van de ESA. Gaia brengt momenteel de Melkweg in kaart op een ongeëvenaarde schaal door de bewegingen en eigenschappen van bijna 2 miljard sterren met uitmuntende precisie te meten. Al deze eigenschappen helpen ons de geschiedenis van de Melkweg te reconstrueren en als het ware een soort galactische archeologie uit te voeren. We beginnen aan een reis die ons meeneemt naar de jeugd van de Melkweg en eindigen met een kijkje in wat ons in de toekomst te verwachten staat.

Over Amina Helmi

Amina Helmi promoveerde in 2000 cum laude aan de Universiteit Leiden op haar onderzoek naar de vorming van de Galactische halo. Hiervoor heeft ze de Christiaan Huygensprijs ontvangen. Na een postdoc in bij het Max Planck Instituut voor Astrofysica in Duitsland, keerde terug naar Nederland als NOVA-fellow. Sinds 2003 is ze hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg aan aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. In 2021 werd ze benoemd tot wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Sterrenkunde (NOVA).

Helmi is een van de grondleggers van het vakgebied van de galactische archeologie, dat als doel heeft de geschiedenis van (nabije) sterrenstelsels te reconstrueren op basis van de huidige posities, bewegingen en de chemische samenstelling van sterren. Ze is lid van de KNAW en ontving o.a. een Vidi- en Vici-beurs van NWO. In 2019 ontving ze de prestigieuze Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. In 2021 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontving ze de Dirk Brouwer Carrièreprijs en de Lodewijk Woltjer Lecture prijs.

De Paradisolezingen worden in samenwerking met Verstegen & Stigter georganiseerd.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

  Wetenschap nieuwsbrief Paradiso

  Meld je aan voor de wetenschap nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle wetenschappelijke programma's in Paradiso.

  Route naar Paradiso

  Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

  Paradiso Programme

  Programma