Programma
Hongaars programma 2 Foppe Schut 2014

Paradiso Orchestra - One Night in Budapest met speciale gast meesterviolist Lajos Sarközi jr

Paradiso Orchestra - One Night in Budapest met speciale gast meesterviolist Lajos Sarközi jr

donderdag 10 april 2014

donderdag 10 april 2014

Paradiso’s Only Night: One Night in Budapest.

Feat. Sopraan Elnara Shafigullina & meesterviolist Lajos Sarközi jr.

The Paradiso Orchestra verandert de Grote Zaal van Paradiso deze keer in een uitbundige operettesalon. Samen met sopraan Elnara Shafigullina, vioolvirtuoos Lajos Sarközi jr., bariton Willem de Vries en een groot operettekoor nemen we je mee naar het Boedapest van rond 1900. Een avond met zigeuners, hofdames, klassieke muziek, liefde, misverstanden, prinsen, overspel, humor en natuurlijk heel veel prachtige aria’s, csardassen, polka's en walsen. Verwacht muziek van onder anderen Liszt, Kálman, Bartók en Mariano en natuurlijk veel traditionele Hongaarse zigeunermuziek!

De 22-jarige Lajos Sarközi jr. wordt gezien als een van de exponenten van de nieuwste generatie zigeunermusici. Hij komt uit een beroemde muzikale Roma-dynastie. Zijn vader, een beroemde primás in zijn tijd, leerde hem al vanaf zijn vijfde de kneepjes van het vak. Lajos vervolgde zijn vioolopleiding bij klassieke docenten en op zijn 12e won hij zijn eerste prijs bij het Hongaars Nationaal Vioolconcours. Later verbreedde hij zijn horizon door zich te verdiepen in de jazz. Zijn hart bleef echter bij zijn zigeunerwortels, zonder zijn andere muzikale invloeden te verwaarlozen. Hij is regelmatig te vinden in de cafés en restaurants waar in Boedapest de zigeunertraditie in leven wordt gehouden.

De Russische sopraan en accordeoniste Elnara Shafigullina is geboren in Krasnodar, maar opgegroeid in Chukotka in het Noord-Oosterlijke puntje van Rusland. Op haar 20ste verhuisde Elnara naar St. Petersburg en sinds 2008 woont zij in Nederland. Elnara heeft van kinds af gezongen. In 2004 is ze onder begeleiding van de bekende Russische operazangeres Rimma Volkova klassieke zang gaan studeren. Sinds 2008 studeert Elnara aan het Conservatorium van Amsterdam onder de begeleiding van Hein Meens en Pierre Mak. Vanaf haar 10e speelt Elnara ook accordeon. Als accordeoniste heeft zij deel uitgemaakt van diverse bands uit St Petersburg, waarmee zij concerten heeft gegeven in heel Europa.

The Paradiso Orchestra is een pop-up orkest; het orkest bestaat alleen maar tijdens unieke, zelf bedachte concerten en heeft steeds een bezetting die aangepast is aan het evenement. De rest van de tijd spelen de muzikanten in andere ensembles en orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, de Radio Kamer Filharmonie en het Nederlands Blazers Ensemble.

Paradiso Programme

Programma