Programma
Paradiso

Palais Paradiso - 'Undermining the standards of seriousness'

Palais Paradiso - 'Undermining the standards of seriousness'

donderdag 7 april 2011

donderdag 7 april 2011

Palais Paradiso is hét beeldende kunst- en performanceprogramma van Paradiso. Voor de derde maal worden beeldend kunstenaars uitgenodigd nieuw (performatief) werk in Paradiso te tonen, dit jaar rond het thema ‘Undermining the standards of seriousness’.

Deelnemende kunstenaars aan deze derde editie zijn Shana Moulton, Dadara, Nicole Beutler, Nina Glockner, Tara Karpinski & Cecilia Hendrikx, Sabina Maria van der Linden, Art van Triest, Avi Krispin, Caterina Pecchioli, Cheryl, Kai-Ting Lin, Tunctunctunc en Skip & Die.

De kunstenaars reageren op het thema in een opeenvolging van performances, videokunst, installaties en muziek. Het programma begint overdag al, met een wisseling van de wacht voor de poorten van Palais Paradiso, een initiatief van kunstenaars Tara Karpinski en Cecilia Hendrikx. "'Changing of the Guards' is een spektakel dat het publiek vraagt om de culturele betekenis van een plek als Paradiso op waarde te schatten."

Eenmaal binnen krijgen bezoekers de gelegenheid euro’s te wisselen tegen nieuwe valuta in de spiksplinternieuwe ‘Exchanghibition bank’, een project van Dadara over de waarde van geld met eigen valuta, een wisselkantoor en bijbehorend blog (http://blog.artasmoney.com/author/dadara).

Voor meer informatie: www.palaisparadiso.nl

De valuta van Dadara

Sabina Maria van der Linden toont haar ‘Cell Phone conversations’, telefoondialogen voor op de catwalk.

Nicole Beutler toont ‘2: dialogue with lucinda’ een ode aan het strenge en ogenschijnlijk eenvoudige minimalisme van het vroege werk van Lucinda Childs.

2: dialogue with lucinda

In de video's, performances en video-installaties van Shana Moulton zoekt haar hypochondrische alterego Cynthia naar verdieping en bezinning in vrolijke, New Age-achtige beelden.


Deze editie van Palais Paradiso kent voor de eerste maal een thema. ‘Undermining the standards of seriousness’ is een uitspraak van schrijfster en kunstcriticus Susan Sontag (1933-2004) en verwijst naar haar kritiek op de populaire cultuur. Sontag was een van de eerste denkers die serieus over ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur ging schrijven en verweet de populaire cultuur met name een gebrek aan ernst. Sontag vond dat veel van de huidige culturele waarden werden gevormd door de entertainment industrie en noemde dit “undermining of standards of seriousness."

Palais Paradiso neemt stelling tegen deze uitspraak: in een kunstwereld waar de meeste kunst met grote zwaarwichtigheid en conceptualiteit wordt omgeven, inspireert de uitspraak van Sontag Palais Paradiso tot het maken van een toegankelijk en poëtisch programma waarbij de populaire cultuur juist op een voetstuk wordt geplaatst.

Paradiso Programme

Programma