Programma
Paradiso

Orkest De Philharmonie onder leiding van Daan Admiraal

Orkest De Philharmonie onder leiding van Daan Admiraal

Sunday 22 May 2016

Sunday 22 May 2016

Dirigent Daan Admiraal, sopraan Hester Hentzepeter.

Gespeeld worden Masquerade van Aram Khatchaturian, Ich denke dein van Rolf Martinsson en Symfonie nr 8, opus 88 van Antonin Dvorak. Symfonieorkest De Philharmonie is opgericht in 1999 en bestaat uit – afhankelijk van de programmering – ruim  zeventig enthousiaste amateur- en professionele musici. Op 21 mei spelen zij hetzelfde programma op de bijzondere locatie van Castellum Hoge Woerd, een nieuw museum in Leidsche Rijn / Utrecht.

Masquerade werd in 1941 geschreven door Aram Khachaturian voor een toneelstuk met dezelfde naam van de Russische dichter en toneelschrijver Mikhail Lermontov. Later, in 1944, maakte Khachaturian er een symfonische suite van in vijf delen: Waltz, Nocturne, Mazurka, Romance en Galop.

Rolf Martinsson is een van Zweden’s meest vooraanstaande componisten. Zijn werk werd uitgevoerd door grote, internationale orkesten als de BBC Symphonic Orchestra, het Philharmonia Orchestra en het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, in zalen als Carnegie Hall, Kozerthaus Berlin, Salzburger Festspielhaus en Suntory Hall in Tokio. In 2014-2015 was hij componist in residence bij het Concertgebouw. Ich Denke Dein schreef hij in 2014 speciaal voor sopraan en orkest.

Antonín Dvořák was een Tsjechisch componist, dirigent, (alt)violist en organist, en wordt gerekend tot de grootste componisten van Bohemen. Na maanden niets geschreven te hebben, componeerde hij in de herfst van 1889 een van zijn grootste meesterwerken: Symfonie nr. 8 in G opus 88. Van invloed op het stuk is niet alleen zijn alsmaar toenemende roem, maar ook de natuur om hem heen, hij verbleef op dat moment in zijn buitenhuis even buiten Praag. De symfonie ademt levensblijheid, met opwindende motieven, hartstochtelijke thema’s en originele vondsten.

Daan Admiraal is al sinds de oprichting in 1999 vaste dirigent van de Philharmonie. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij hobo aan het conservatorium van Amsterdam en werkte daarna jarenlang als hoboïst bij diverse grote Nederlandse symfonieorkesten. Orkestdirectie studeerde Admiraal bij Louis Stotijn aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waarna hij nog enige tijd privé studeerde bij de vermaarde Russische dirigent Kirill Kondrasjin. Sinds 1975 is hij dirigent van het VU-Orkest en sinds 1991 ook van het VU-Kamerorkest, van midden jaren 80 tot midden jaren 90 was hij vaste dirigent van het Nederlands Studenten Kamerorkest (NESKO). Ook is hij dirigent bij Krashna Musika van de TU Delft en het Symfonieorkest Eindhoven. Gastdirecties deed Daan Admiraal bij het Concertgebouw Kamerorkest, Amsterdam Sinfonietta, het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest.

Meld je aan voor de mailinglijst klassieke concerten in Paradiso >>

Op 21 mei speelt De Philharmonie om 20:15 uur in Castellum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, Utrecht.

Paradiso Programme

Programma