Programma
Paradiso

Opening Sonic Acts Festival at Paradiso

Opening Sonic Acts Festival at Paradiso

Thursday 23 February 2017

Thursday 23 February 2017

> Koop hier kaarten voor het Sonic Acts Festival.

Waarschuwing: in een aantal optredens wordt gebruik gemaakt van stroboscooplicht. Stroboscopen kunnen epileptische aanvallen opwekken bij mensen die daar gevoelig voor zijn (fotosensibele epilepsie).

Programma: Susan Schuppli, Karl Lemieux & BJ Nilsen, HC Gilje, Lukas Marxt, Roly Porter + MFO, Rainer Kohlberger.

Sonic Acts heeft een groot aantal nieuwe audiovisuele werken en geluidsinstallaties laten ontwikkelen die alle in première zullen gaan tijdens The Noise of Being. Vier gloednieuwe 35mm-films van Susan Schuppli, Karl Lemieux & BJ Nilsen, HC Gilje en Lukas Marxt vormen de hoofdmoot van de openingsavond in Paradiso.

Susan Schuppli’s Atmospheric Feedback Loops geeft inzicht in de complexe feedbackprocessen van klimaatverandering. Karl Lemieux & BJ Nilsen verkennen desolate stedelijke landschappen; HC Gilje’s Rift laat flikkerende petrochemische texturen en ruwe olie muteren tot veelkleurig plastic. De film van Lukas Marxt toont de indrukwekkende zware industrie van Murmansk in al haar sublimiteit. De speciaal ontwikkelde projector zorgt voor een monumentale vertoning in verticaal cinemascopeformaat. Daarnaast zijn er audiovisuele optredens van Rainer Kohlberger en Roly Porter + MFO die de zintuigen beloven te verbluffen met algoritmische composities, licht en adembenemende elektronica.

The Noise of Being
Hackers, kunstenaars, ziektes, natuurrampen, beurscrashes en corrupte politici trakteren ons dagelijks op een flinke dosis ruis. En terwijl verwarring, irrationaliteit en onzekerheid onze communicatiekanalen domineren, wordt het leven zelf steeds meer aan banden gelegd: wereldwijde netwerken van computers en anonieme algoritmes observeren, analyseren en reguleren een steeds groter deel van ons leven en proberen vat te krijgen op de natuurlijke vloeibaarheid en irrationele essentie van het bestaan.

Tijdens The Noise of Being nodigt Sonic Acts kunstenaars, wetenschappers en bezoekers uit de balans op te maken. Hoe staat het ervoor met de mens, hoeveel ruimte is er voor de ruis van het bestaan en wat betekent het om mens te zijn in de huidige tijd?
 
Festival, 23 – 26 februari 2017
Het festival bestaat uit een driedaagse conferentie en tal van optredens van lokale en internationale kunstenaars, plus een uitgebreid filmprogramma, workshops en masterclasses in Paradiso, Stedelijk Museum, Muziekgebouw aan 't IJ, Bimhuis, de Brakke Grond en OT301.

Tentoonstelling, 1 – 26 februari 2017
Voorafgaand aan het festival organiseert Sonic Acts een tentoonstelling in Arti et Amicitiae van 1 t/m 26 februari. Met kunstwerken en installaties van internationale kunstenaars, waaronder Joey Holder, Justin Bennett, Pinar Yoldas en Zach Blas. In het Muziekgebouw presenteert Jana Winderen haar nieuwe geluidsinstallatie Spring Bloom in the Marginal Ice Zone, met unieke opnames van de Noordpool.

Sonic Acts
Sonic Acts reflecteert op ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschappen, heeft een innoverende positie in het (inter)nationale culturele veld en richt zich op de technologische en digitale cultuur. Het tweejaarlijkse festival vindt plaats op een groot aantal locaties in Amsterdam en omvat talrijke optredens en performances, een meerdaagse internationale conferentie, een uitgebreid filmprogramma, masterclasses, workshops en een expositie.


Ga voor meer informatie naar www.sonicacts.com


Foto: Makino Takashi, [2012]3D, Sonic Acts The Dark Universe, 22 February 2013, Paradiso, Amsterdam. Photo by Pieter Kers
Paradiso Programme

Programma