Programma
Open Monumentendag2023

Open Monumentendag: breakfast tour in Paradiso

Open Monumentendag: breakfast tour in Paradiso

zondag 10 september 2023

zondag 10 september 2023

In Paradiso - Grote Zaal, Bovenzaal, Kelder

Zaal open: 10:00, Zaal sluit: 12:00, Hoofdprogramma: 10:00

De rondleiding is wegens een route met veel trappen niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Dit jaar is het 55 jaar geleden dat in het voormalige verenigingsgebouw van de Vrije Gemeente het ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’ werd geopend. Ter gelegenheid van Opem Monumentendag stelt Paradiso voor één keer ruimtes open waar het publiek gewoonlijk niet kan komen. Onder het genot van een klein ontbijtje nemen medewerkers van Paradiso je mee op breakfast tour door het pand en delen verhalen en anekdotes over het gebouw, de geschiedenis en de artiesten.

Tour:
De tour start iedere 20 minuten van 10:00 uur tot 11:40 uur. Per tour kunnen er maximaal 20 personen aansluiten. Voor de tour en het ontbijt geldt: wie het eerste komt, wie het eerste maalt (geen aanmeldingen).

De rondleiding is wegens een route met veel trappen niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Het in baksteen opgetrokken bouwwerk in neoromaanse stijl is ten onrechte vaak een kerk genoemd. Architect G.B. Salm ontwierp het in 1879 als een multifunctioneel gebouw met grote zaal, onderwijslokalen en dienstwoningen voor de Vrije Gemeente, een vrijzinnige afsplitsing van de Nederlands Hervormde Kerk. De grote zaal bood oorspronkelijk plaats aan 1600 mensen en had aan de ingangszijde een groot orgel. Op de plaats waar tegenwoordig het podium is, stond een spreekgestoelte. Onder een houten tongewelf wordt de ruimte door gietijzeren zuilen opgedeeld in drie beuken. Op de decoratieve consoles rusten aan drie zijden balkons. Bij een verbouwing in 2002 is op discrete wijze een tweede galerij ingebouwd die is opgehangen aan de dakconstructie.

Line-up

Grote Zaal

  Bovenzaal

   Kelder

    Open Monumentendag

    Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen 50 monumenten in Amsterdam hun deuren voor het publiek. Tijdens dit evenement zijn bijzondere locaties geopend die normaal gesloten zijn. Kom kijken en zie de stad door andere ogen.

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma