Programma
Paradiso

Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolic

Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolic

maandag 12 november 2012

maandag 12 november 2012

Heimat
o.l.v. Gordan Nikolić, viool
Paolo Giacometti, piano
Haytam Safia, oud

Programma met o.a.:
Edvard Grieg – Suite ‘Uit Holbergs Tijd’
Joseph Haydn – Pianoconcert in D deel 2 en 3

Het Nederlands Kamerorkest, onder leiding van meesterviolist Gordon Nikolić, staat samen met pianist Paolo Giacometti onder de noemer NedPhO Unplugged in Paradiso met het programma Heimat. Een avond over heimwee, herinneringen, dromen, verlangen, eenzaamheid, somberheid, geuren en geluiden, herkenning, weerzien: thuis. Centraal in het programma staan het Pianoconcert in D deel 2 en 3 van Joseph Haydn en Edvard Griegs Suite ‘Uit Holbergs tijd’.

De werken hebben allemaal betrekking op heimat. Geografisch gezien gaat het over een plaats, een regio, een land, een volk. Maar het gaat ook over 'wehmut': het verlangen naar huis als je op een andere plek bent, een plek waar je niet wilt zijn. Je voelt je ontwortelt, met dwang uit je omgeving weggevoerd of uit je eigen omgeving verdreven. Je mist je vertrouwde omgeving. Mensen om je heen spreken een andere taal, hebben andere tradities en gebruiken, andere dans- en muziekstijlen en kleden zich anders. Als je weg bent realiseer je je pas wat je mist en waar je je aan hecht. En dan de thuiskomst. Je ruikt de geuren en hoort de klanken. Je voelt het, je herkent het. Je weet het weer, je bent weer terug: thuis!

Gordan Nikolić is sinds 2005 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. "Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek.

Paolo Giacometti is een Nederlands pianist van Italiaanse origine. Hij verwierf bekendheid door onder meer zijn opnames van de complete pianowerken van Rossini en won vele prijzen op (inter)nationale concoursen. Momenteel geeft hij les aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en treed regelmatig op, zowel solo als in kamermuziekensembles.


Onder de noemer NedPhO Unplugged doet het Nederlands Kamerorkest een serie concerten in Paradiso. Kijk voor meer informatie op www.nedphounplugged.nl.

Paradiso Programme

Programma