Programma
Harp horror en strijkers in paradiso web

Nederlands Kamerorkest: Horror, Harp en Strijkers in Paradiso

Nederlands Kamerorkest: Horror, Harp en Strijkers in Paradiso

maandag 18 mei 2020

maandag 18 mei 2020

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 20:00, Hoofdprogramma: 20:30

Early bird: € 14,50 (t/m 14 februari verkrijgbaar)
Reguliere prijs: € 20,50
incl. servicekosten
  • Programma met zitplaatsen

Nederlands:
Het concert Nederlands Kamerorkest: Horror, Harp en Strijkers op 18 mei is uitgesteld en zal nu plaatsvinden op 14 oktober. De locatie en aanvangstijden zijn niet aangepast. Reeds gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe datum. Ticketkopers ontvangen een e-mail met meer informatie. We verzoeken bezoekers om niet telefonisch of per e-mail om meer informatie te vragen.

English:
The Nederlands Kamerorkest: Horror, Harp en Strijkers concert on May 18th is postponed to October 14th. The location and times have not changed. Bought tickets remain valid for the new date of the concert. All ticket buyers will receive an e-mail with details shortly. We kindly request visitors to refrain from approaching us for more information by email or telephone.

=============

Het Nederlands Kamerorkest komt samen met harpist Sandrine Chatron en actrice Nazmiye Oral naar Paradiso met een gloednieuwe bewerking van Het masker van De Rode Dood, een kort horrorverhaal van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe, op spannende muziek van de Franse componisten Caplet en Debussy. Een ware muzikale thriller.

Edgar Allen Poe’s Rode Dood

Edgar Allen Poe publiceerde Het masker van De Rode Dood in 1842. De Rode Dood is een griezelige, uiterst besmettelijke ziekte, die al na een half uur fataal is. Een prins die zich veilig waant, heeft zich met een groot gezelschap afgezonderd in zijn kasteel. Op een avond organiseert hij een bizar gemaskerd bal, waarbij zich onder de aanwezigen plotseling een raadselachtige figuur blijkt te bevinden: de gevreesde ziekte in persoon. Klokslag middernacht slaat hij toe. Actrice Nazmiye Oral trekt het verhaal naar het hier en nu en houdt de hedendaagse maatschappij een spiegel voor. De Rode Dood staat bij haar symbool voor de innerlijk dood, wanneer je medemens niet meer ziet.

Caplet, Debussy & Mendelssohn

Het verhaal wordt extra angstaanjagend door muziek van de componisten Caplet en Debussy, uitgevoerd door het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić. André Caplet (1878 - 1925) liet zich voor zijn werk Conte Fantastique voor Harp en Strijkers inspireren door het macabere verhaal van Edgar Allan Poe. De harp, met wonderlijke en duistere klanken, symboliseert De Rode Dood. Caplet is vooral bekend door de jarenlange vriendschap en samenwerking met de zestien jaar oudere Claude Debussy (1862 - 1918), waarvan tijdens deze voorstelling twee dansen te horen zijn. De Danse sacrée (‘Gewijde dans’) heeft een langzaam tempo en beweegt zich voornamelijk in de klankwereld van middeleeuwse kerk; de Danse profane (‘Seculiere dans’) is een soort wals met een veel levendiger ritme en wereldse harmonieën. Gordan Nikolić opent de avond met Mendelssohns Vioolconcert in e, een van de bekendste soloconcerten ooit geschreven.

Programma
Mendelssohn - Vioolconcert in e
Debussy - Danse sacrée
Caplet - Conte Fantastique voor harp en strijkers
Debussy - Danse profane

Orkest
Nederlands Kamerorkest

Uitvoerenden
Gordan Nikolić, concertmeester en muzikaal leider
Sandrine Chatron, harp
Nazmiye Oral, verteller


Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma