Paradiso

Monomyth

Monomyth

Friday 18 March 2016

Friday 18 March 2016

Monomyth staat voor spannende instrumentale soundscapes, een achtbaanrit waar de luisteraar zich in kan verliezen. Het is het geluid van vijf mensen die op zoek zijn naar hun muzikale grenzen en daar voorbij gaan. Monomyth sleept je mee naar een andere wereld, een plek die zowel nieuw als bekend voelt. In de gelederen vinden we vijf mensen met verschillende creatieve en muzikale achtergronden. De muziek van Monomyth is een totaalervaring, een collectief statement van vijf gelijkgestemde identiteiten.

Met het nieuwe en derde album ‘Exo’ (Suburban Records, 18 maart 2016) volbrengt Monomyth haar eigen epische trilogie en zet weer voet aan wal. Het concept zoals dat is ingezet op ‘S/T’ en ‘Further’ krijgt hier een spannend vervolg. Het hoofdthema van ‘Exo’ is de ontdekking en het in kaart brengen van een compleet nieuw gebied, met voor de oplettende luisteraar een paar interessante verrassingen. Opnieuw worden de technische mogelijkheden ten volste benut; zowel in de muziek als in het verhaal achter de plaat. De inmiddels zeer herkenbare Monomyth stijl sijpelt rijkelijk door in de vijf nieuwe tracks. Maar de band experimenteert ook met nieuwe elementen. Zo is er naast ambient, prog, kraut en spacerock ook soul, dance en zelfs onversneden hardrock te horen. Dit alles overgoten met de productie van Pieter Kloos die het geluid van Monomyth nog meer diepgang weet te geven. Helder, transparant en trance-opwekkend. Sluit je ogen en ga mee op avontuur.

 Monomyth is in 2011 opgericht in Den Haag. Instrumentale muziek is vanaf het begin de insteek. Met hun ervaring als bagage stevenen de leden met volle overgave af op hun gezamenlijke muzikale doel: progressieve transcendentie. De Monomyth theorie, bedacht door Joseph Campbell, omvat een schematische weergave van een avontuur. Monomyth vertaalt dit via concepten naar muziek waarbij de verhaallijnen helpen om een avontuur muzikaal vorm te geven en waarbij concept, art en muziek samensmelten tot een zinnenprikkelend geheel. Monomyth speelt muziek voor “the mind, the body and the soul”.

Het nieuwe album wordt vanavond gepresenteerd.


Paradiso Programme

Programma