Programma
Paradiso

Lorca: poëtisch fenomeen

Lorca: poëtisch fenomeen

zondag 10 april 2016

zondag 10 april 2016

Programma met zitplaatsen.

Met medewerking van Hagar Peeters, Spinvis, Maarten Steenmeijer, Eric Vaarzon Morel, Livia Verstegen en Bart Vonck.

Op 19 augustus 2016 is het tachtig jaar geleden dat Federico García Lorca, nog geen maand na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog, op 38-jarige leeftijd door de monarchisten werd vermoord in een olijfgaard bij Viznar in de buurt van Granada in Zuid-Spanje. Met het programma Lorca: poëtisch fenomeen eren we een van de belangrijkste representanten van de 20ste eeuwse Spaanse literatuur, en belichten we in taal en muziek een aantal facetten van Lorca’s poëzie.

Hagar Peeters spreekt over de vriendschap tussen Lorca en Pablo Neruda, en het gedicht dat Lorca schreef over Neruda's dochter Malva.

Spinvis speelt De Kip, een prozagedicht van Lorca op muziek gezet door Spinvis.

Maarten Steenmeijer analyseert een paar gedichten van Lorca bij wijze van inleiding op diens poëzie, die vaak meer 'gevoeld' dan 'begrepen' wordt.

Eric Vaarzon Morel vertelt over de relatie van Lorca tot flamenco en speelt een aantal stukken die samenhangen met gedichten uit Romancero Gitano en Poema del Canto Jondo.

Livia Verstegen gaat in haar inleiding Lorca: folklorist of toch meer surrealist?  in op twee belangrijke elementen in het poëtisch oeuvre van de dichter.

Bart Vonck zoekt in zijn lezing Lorca en de marge naar een antwoord op de vraag waarom Lorca maatschappelijke en artistieke categorieën die in zijn tijd marginaal waren, zo'n cruciale plaats gaf in zijn werk.

Het programma kwam tot stand met medewerking van het Nederlands Letterenfonds. Een co-productie van Verstegen & Stigter en Paradiso.

Paradiso Programme

Programma