Programma
Paradiso

Look! My Family – internationaal fotografie symposium

Look! My Family – internationaal fotografie symposium

Thursday 26 September 2013

Thursday 26 September 2013

Symposium i.h.k.v. de Nederlandse Fotoweek 2013 over individuele en collectieve identiteit in portret en familiefotografie. Met medewerking van Erwin Olaf, Petra Stavast, Brigitte Lardinois, Nicky van Banning, Thunnis van Oort en Maartje van den Heuvel. Georganiseerd door Scherptediepte, het Nederlands Fotogenootschap en Stadsarchief Amsterdam. Voertaal: Nederlands.

Foto Erwin Olaf, vader & zoons Splero

Fotografie speelt een sleutelrol in de constructie en de communicatie van identiteit. Dat was in de gloriedagen van Fotostudio Merkelbach niet anders dan vandaag. Met fotografie worden persoonlijke en collectieve geschiedenissen geschreven, gekoesterd, gedeeld en uitgedragen. In dit symposium spreken fotografen en theoretici over aspecten van het verbeelden van identiteit door middel van fotografie. Zij spreken over individuele identiteit in het (studio)portret en collectieve identiteit die zichtbaar wordt in familiefotografie. Het begrip ‘familie’ verwijst daarbij naar verbondenheid tussen mensen door afkomst, maar ook door keuze.

Het symposium biedt tevens achtergrond bij twee tentoonstellingen in het Stadsarchief Amsterdam: Fotostudio Merkelbach. Portretten 1913-1969, over de beroemde historische fotostudio aan het Amsterdamse Leidseplein (met gelijknamige publicatie onder redactie van conservator Anneke van Veen) en Studioportretten 2013, resultaten van de foto-opdracht waarvoor Erwin Olaf, Blommers/Schumm en Petra Stavast nieuw werk maakten dat geïnspireerd is op Merkelbachs studioportretten.

Met medewerking van: Erwin Olaf over de foto’s die hij maakte voor de opdracht Studioportretten 2013: portretten van Amsterdammers met een Joodse achtergrond; Petra Stavast over haar resultaten van de opdracht Studioportretten 2013: portretten van Amsterdamse toneelspelers en –speelsters, gefotografeerd met een testversie van de Siemens S75, een van de eerste mobiele telefoons met een camerafunctie; Brigitte Lardinois (Deputy Director PARC Photography and the Archive Research Centre, University of the Arts, Londen) over haar onderzoek naar de Reeves fotostudio in Lewes (UK), geopend in 1858 en wellicht de oudste nog bestaande fotostudio die sinds de 19e eeuw onafgebroken is blijven functioneren. Lardinois zal tevens spreken over de tentoonstelling Who’s Looking at the Family, die zij met curator Val Williams in 1994 samenstelde; Nicky van Banning (kunsthistoricus, assistent-curator Stadsarchief Amsterdam) over de tentoonstellingen Fotostudio Merkelbach. Portretten 1913-1969 en Studioportretten 2013 in het Stadsarchief Amsterdam; Thunnis van Oort (mediahistoricus en gastcurator Stedelijk Museum Alkmaar) over de Alkmaarse fotostudio die van 1939 tot 1972 werd gerund door de excentrieke zussen Tonny en Sophie Vlaanderen. Het symposium wordt gepresenteerd door Maartje van den Heuvel (kunsthistorica werkzaam aan de Universiteit van Leiden).

Voorafgaand aan het symposium wordt ook een bijeenkomst georganiseerd van de Scherptediepte Leesclub. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor opgeven bij Martijn Kleppe via [email protected]

Dit symposium is georganiseerd door:

- Scherptediepte: netwerk voor onderzoekers op het gebied van fotografie en mediacultuur in de Lage Landen (Nederland en Vlaanderen, zie www.scherptediepte.eu) en uitgever met Leiden University Press van Depth of Field open access tijdschrift voor fotografie en mediacultuur in de Lage Landen: journal.depthoffield.eu

- Nederlands Fotogenootschap: netwerk van publieke fotocollecties in Nederland.

Toegang: 15 euro (leden Scherptediepte / Nederlands Fotogenootschap gratis).

Bezoekers die tijdens het symposium lid worden van Scherptediepte krijgen het entreegeld voor het symposium terug.

Paradiso Programme

Programma