Programma
Paradiso

London Calling Zaterdag: Royal Blood, The Neighbourhood, Arthur Beatrice, Wild Cub, Ryan Keen, Gambles, Telegram, Desperate Journalist, Childhood, The Bohicas, Public Access T.V., Solids, The Delta Riggs, The Fat White Family

London Calling Zaterdag: Royal Blood, The Neighbourhood, Arthur Beatrice, Wild Cub, Ryan Keen, Gambles, Telegram, Desperate Journalist, Childhood, The Bohicas, Public Access T.V., Solids, The Delta Riggs, The Fat White Family

zaterdag 10 mei 2014

zaterdag 10 mei 2014

Het popfestival London Calling, dat twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso, begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste beloftes uit Groot-Brittannië. Tegenwoordig biedt London Calling aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit het de hele wereld een podium, als springplank naar clubs en festivals. Op het festival hebben al heel wat namen gestaan die later doorbraken bij het grote publiek, zoals: Foster The People, Florence and the Machine, Bombay Bicycle Club, Friendly Fires, The xx, Blur, The Kooks, Editors, Bloc Party en The Libertines. 

Blokkenschema

Bevestigd voor London Calling 10 mei:

Royal Blood - The Neighbourhood – Arthur Beatrice – Wild Cub – Ryan Keen – Gambles –Telegram – Desperate Journalist – Childhood – The Bohicas – Public Access T.V. – Solids – The Delta Riggs- The Fat White Family


Royal Blood klinkt als een grote gitaarrockband maar is een hip duo zonder gitaar. Onvoorstelbaar  maar waar. Zanger-bassist Mike Kerr en drummer Ben Thatcher uit Brighton zorgen samen voor dit kunststukje. Bikkelhard, onverwoestbaar, met een muur van geluid en zonder enige concessie overstuurde de band reeds twee singles de wereld in die beiden insloegen als een bom.

The Fat White Family is een volstrekt onaangepast zestal uit London en samen maken ze een vuig mengsel van garagerock, country en blues. Deze heuse livesensatie bracht aan het eind van vorig jaar het debuutalbum 'Champagne Holocaust' uit en sindsdien is er van alles aan de hand met deze band. Geruchtmakend.

'Sweater Weather' is de veel gedraaide single van de band The Neighbourhood uit Californië. Dit nummer is een flinke hit aan het worden. In eigen land heeft ‘Sweater Weather’ het reeds geschopt tot de nummer 1 positie in de Billboard's Alternative Charts en nu is de rest van de wereld aan de beurt. De single staat op het debuutalbum ‘I Love You’ dat vol staat met deze hitgevoelige indie. Donker en duister met een fris hip randje.

“New York’s Hottest New Band”, aldus NME: Public Access T.V. heeft met de single ‘Monaco’ de hype flink aangewakkerd. De band maakt springerige, strakke indierock die direct doet denken aan The Strokes. Afgelopen januari speelden zij pas de allereerste show; vers van de pers dus. Veel is er over Public Acces TV nog niet bekend, maar dat maakt de buzz rondom het jonge drietal des te groter. Absoluut niet te missen op London Calling.


Gambles is Matthew Daniel Siskin uit New York: hij maakt prachtige, ontroerende folkpopliedjes die veel gevoelens, emoties en tragedies verbergen. Op zijn debuutalbum ‘Trust’ is hij te horen als kalme zanger met akoestische gitaar. Hij laat zich niet omschrijven als eenzame troubadour, maar als getalenteerde folkzanger die zijn verhalen wil vertellen, en waar we nog veel van gaan horen.


Desperate Journalist uit Londen heeft misschien nog geen langspeler uit, maar de vier nummers die online zijn uitgebracht werden wel meteen opgemerkt door de Britse en Amerikaanse muziekblogs. Spannende post-punk met pittige vrouwelijke vocalen, denk Siouxsie and the Banshees, Savages, Bleached. Overtuigend, krachtig en live ongetwijfeld een sensatie.


Arthur Beatrice uit Londen maakt mysterieuze, minimale popmuziek – een beetje zoals The xx, maar meer indie dan electronisch – en ze staan op het punt om internationaal door te breken. De band heeft een frontman en frontvrouw: Orlando Leopard en de sierlijke Ella Girardot. De ritmesectie wordt bezet door de broers Elliot en Hamish Barnes.


Elliott Hammond, ex-toetsenist van Wolfmother, is de frontman van The Delta Riggs. Deze band uit Sydney maakt pure rock ’n roll, met invloeden uit 70’s psychedelica en hardrock. Het nummer ‘Hex.Lover.Killer.’ is een heerlijk aanstekelijk rock ’n roll anthem voor fans van Wolfmother, Jet, Cage The Elephant, The Hives.


Als een ruimtemannetje zou vragen hoe ziet een indieband eruit? Dan kun je het beste een foto van de Britse band Telegram laten zien. En ook de muziek zou een perfecte inleiding zijn in het genre. Licht psychedelische gitaren, achternagezeten drums, bezwerende zang en verslavende refreinen. Zelf noemt de band het bootgaze. “Lots of people try and call it psych-rock or shoegaze, but… I mean, we just wear boots – bootgaze!”.

Childhood is een band uit London die hypnotiserende pop maakt en op het punt van doorbreken staat. Zomers, catchy, maar met een goed scherp randje. NME is groot fan en schrijft: “A pinch of Creation Records shoegaze, a fistful of Sarah Records jangle, some baggy swagger and the right mix of laconic dreaminess and croon-along hooks”.

Solids is een Canadees duo dat met veel enthousiasme rockmuziek maakt, geïnspireerd door Dinosaur Jr., Sonic Youth en Superchunk. Oftewel: melodieuze grungerock met een flinke laag aan distortion en feedback effecten. ‘Blame Confusion’ is het debuutalbum dat afgelopen oktober werd uitgebracht bij Fat Possum Records (The Black Keys, Iggy and the Stooges).

The Bohicas is een talentvolle Britse band die intelligente gitaarmuziek maakt vol verrassende wendingen, hooks en catchy refreintjes. De band is getekend door Domino Records die reeds de opwindende debuutsingle ‘XXX/Swarm’ uitbracht. Muzikaal en qua ambitie zit de band ergens tussen labelgenoten Franz Ferdinand en Arctic Monkeys in. En die werden ook snel heel groot.


De singer-songwriter Ryan Keen is een artiest die een mooie warme stem heeft, een virtuoos gitarist is en hitgevoelige liedjes schrijft. De jonge Brit klinkt met zijn band eigenlijk een beetje alsof Ray Lamontagne bij Coldplay zingt. Kan wel eens een grote popster worden die Ryan Keen. Het debuutalbum ‘Room For Light’ is uit.

Fans van Cut Copy, Django Django en Crystal Fighters opgelet: hier is Wild Cub. ‘Thunder Clatter’ is de single die wereldwijd de radio’s overnam. Tropisch, opzwepend en bij vlagen een beetje melancholisch zoals New Order of The Cure.

Paradiso Programme

Programma