Programma
Paradiso

London Calling: THE DODOS - MAC DEMARCO - PORCELAIN RAFT - FINDLAY - CIRCA WAVES - BALL PARK MUSIC - TAYMIR - KID KARATE - KORELESS - WAMPIRE - DAN CROLL - YOUNGHUSBAND - POPSTRANGERS - DARKSTAR

London Calling: THE DODOS - MAC DEMARCO - PORCELAIN RAFT - FINDLAY - CIRCA WAVES - BALL PARK MUSIC - TAYMIR - KID KARATE - KORELESS - WAMPIRE - DAN CROLL - YOUNGHUSBAND - POPSTRANGERS - DARKSTAR

vrijdag 1 november 2013

vrijdag 1 november 2013

Het popfestival London Calling, dat twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso, begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste beloftes uit Groot-Brittannië. Tegenwoordig biedt London Calling aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit het de hele wereld een podium, als springplank naar clubs en festivals. Op het festival hebben al heel wat namen gestaan die later doorbraken bij het grote publiek, zoals: Foster The People, Florence and the Machine, Bombay Bicycle Club, Friendly Fires, The XX, Blur, The Kooks, Editors, Bloc Party en The Libertines.

VRIJDAG 1 NOVEMBER:
THE DODOS – MAC DEMARCO –  PORCELAIN RAFT – FINDLAY – TAYMIR - CIRCA WAVES – BALL PARK MUSIC - KID KARATE – WAMPIRE – DAN CROLL - YOUNGHUSBAND - KORELESS - POPSTRANGERS

Popstrangers uit Nieuw-Zeeland maakt eigenwijze, noisey punkrock met veel melodie en energie. Het debuutalbum ‘Antipodes’ zorgde al voor een kleine hype onder de bloggers, en nu is daar de opvolger ‘Rats In The Palm Tree’ waarmee het balletje echt gaat rollen. Het album werd opgenomen in Londen, en is geproduceerd door Rory Attwell (Warm Brains, Test Icicles). De ideale band voor fans van Cloud Nothings, Wavves en een klein beetje Pavement.

Dan Croll ziet er een beetje uit als zo’n nerd met een hoornen bril die van die opgewekte elektronische indiefolk maakt met veel synths, vrolijke melodieën, soulvolle zanglijnen en verslavende refreintjes die je niet meer uit je hoofd krijgt. Nou, en dat is dus ook nog eens helemaal waar. Luister maar eens naar de single ‘In/Out’. The Guardian schreef: “Think Paul Simon jamming with Prince.”

Taymir maakt aanstekelijke Indie pop songs in de beat traditie van de jaren zestig, maar dan met de ballen van de Arctic Monkeys en het venijn van The Strokes. Op 25 oktober komt het debuutalbum ‘Phosphene’ uit, dat wordt gepresenteerd in thuisstad Den Haag. London Calling is trots deze Nederlandse band te verwelkomen als openingsact van het festival!

De band Younghusband verstopt allerlei prachtige beatlesque melodieën achter dromerige elektronica en melancholieke muren van geluid. Het debuutalbum ‘Dromes’ is net uit en werd goed ontvangen. Perfecte muziek om de overgang van de zomer naar de herfst een beetje draaglijk te maken.

Na carrières als klezmermuzikant in Berlijn en Broadway-pianist in New York, stortte de van oorsprong Italiaanse Mauro Remiddi zich midden in Brooklyn als Porcelain Raft op toegankelijke, dromerige elektropop. Voor dreampopbegrippen net wat steviger beats, weids galmende elektronica-tapijten en lekker lijzige zang maken de muziek van Porcelain Raft verraderlijk mooi.

Findlay maakt bluesrock weer hip zoals The White Stripes en The Kills het ook al een keer deden. Ditmaal is het bikkelhard met overstuurde vocalen, beukende drums en punky gitaren. De band stond al in het voorprogramma van Jake Bugg en Miles Kane is fan. Dat komt wel goed met Findlay. Luister alvast maar naar de opwindende single 'Off And On'.


Circa Waves is een onbekende band met een ongelofelijk goed nummer dat ‘Young Chasers’ heet. Denk aan de opwinding toen je de eerste keer ‘Last Nite’ van The Strokes hoorde en zo is het met  ‘Young Chaser’ van Circa Waves ook een beetje. Het lijkt ook een beetje op The Strokes, maar dan met een soort Beatlesque Liverpool sausje. Ze komen dus uit Liverpool maar verder is er nog heel weinig bekend over Circa Waves. Oh, en ‘Young Chasers’ is alleen nog maar een demo.

Ball Park Music is een Australische indieband rondom songwriter Sam Cromack. Het vijftal uit Brisbane brak in 2011 door in Australië en bracht in oktober 2012 al zijn tweede album ‘Museum’ uit, opvolger van ‘Happiness And Surrounding Suburbs’. Nu is Europa ook eindelijk aan de beurt. ‘All I Want Is You’ werd al door 3FM opgepikt en als favoriete nieuwe track gekozen. Dat gaat ongetwijfeld voor een memorabel London Calling moment zorgen!

Meric Long and Logan Kroeber vertegenwoordigen samen het uitgestorven vogelras The Dodos. Dit indierockduo uit San Fransisco speelt prachtige psychedelische folkmuziek. De percussie klinkt als onweer en ratelslangen en vloeit samen met de akoestische gitaar en zwevende zang. Het nieuwe album ‘Carrier’ komt binnenkort uit.


Kid Karate is een hip duo dat bikkelharde maar swingende rock ‘n’ roll maakt. Ergens tussen Death From Above 1979 en LCD Soundsystem in. Drummer Steven Gannon en zanger/gitarist Kevin Breen komen uit Ierland en daar werken ze al een paar jaar aan een beruchte live-reputatie die sinds optredens op  SXSW en The Great Escape ook daarbuiten zijn vruchten begint af te werpen. Er is nu ook de ep ‘Lights Out’. De band is helemaal klaar voor London Calling.


Mac DeMarco maakt ‘slackernachtclubgitaarpop’,oftewel: nonchalante lo-fi poprock die doet denken aan Bowie, Pavement en Jonathan Richman. Eigenwijze, naïeve popsongs over liefde, ouder worden en verlies, ten gehore gebracht met overtuiging en een prettige speelsheid. Het debuutalbum ‘2’ van Mac DeMarco verscheen aan het eind van vorig jaar op het label Captured Tracks, verantwoordelijk voor releases van Wild Nothing en The Soft Moon.


Achter Koreless schuilt de jonge en zeer getalenteerde Welshman Lewis Roberts. Hij maakt een soort dansbare melange van 2-step, soulvolle elektronica en ambient waarop je vanzelf een beetje wegdroomt. Koreless heeft een platencontract bij Young Turks, dat onder meer The XX, John Talabot en SBTRKT onder contract heeft, en bracht dit jaar zijn eerste ep ‘Yugen’ uit. Zelf zegt hij over dit plaatje: "Would work quite well in some weird sci-fi with a massive spaceship coming down to earth."


Wampire? Bedoelde u: Vampire? Nee hoor, Wampire. Een Amerikaans duo met een voorliefde voor de sixties en seventies. Ze maken hele eclectische indie met veel synthesizers en gitaren. Swingend, opgewekt en een beetje psychedelisch. Als je bands als  Ariel Pink, Foxygen, en Unknown Mortal Orchestra leuk vindt dan kan het bijna niet anders dan dat je Wampire ook heel leuk vindt. Luister maar eens naar het debuutalbum ‘Curiosity’.

Darkstar is een synthpoptrio uit Londen dat op geheel eigen wijze speelt met dubstep, psychedelica en electro. Onder kenners gonst de naam Darkstar al enkele jaren, sinds het bejubelde debuutplaat ‘North’. Hierop gaven ze een totaal nieuwe draai aan jaren ’80 synthpop à la The Human League. Nu Darkstar een contract heeft bij het zeer invloedrijke elektronicalabel Warp, lijkt een internationale doorbraak slechts een kwestie van tijd. Het album ‘News From Nowhere’ werd eerder dit jaar uitgebracht en bevat tien verrassend verslavende liedjes waar we ongetwijfeld een voorproefje van krijgen tijdens de eerste nacht van London Calling.

 

Paradiso Programme

Programma