Programma
Paradiso

London Calling: JAGWAR MA – MS MR – LONDON GRAMMAR - FYFE - OUTFIT - PAPA - NADINE SHAH - LULU JAMES - BLEACHED - TORRES - CUB SPORT - RAINY MILO - GLASS ANIMALS

London Calling: JAGWAR MA – MS MR – LONDON GRAMMAR - FYFE - OUTFIT - PAPA - NADINE SHAH - LULU JAMES - BLEACHED - TORRES - CUB SPORT - RAINY MILO - GLASS ANIMALS

zaterdag 2 november 2013

zaterdag 2 november 2013

Het popfestival London Calling, dat twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso, begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste beloftes uit Groot-Brittannië. Tegenwoordig biedt London Calling aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit het de hele wereld een podium, als springplank naar clubs en festivals. Op het festival hebben al heel wat namen gestaan die later doorbraken bij het grote publiek, zoals: Foster The People, Florence and the Machine, Bombay Bicycle Club, Friendly Fires, The XX, Blur, The Kooks, Editors, Bloc Party en The Libertines.

ZATERDAG 2 NOVEMBER:

JAGWAR MA – MS MR – LONDON GRAMMAR – FYFE – OUTFIT – PAPA – NADINE SHAH – LULU JAMES – BLEACHED – TORRES – CUB SPORT – RAINY MILO - GLASS ANIMALS

Jagwar Ma is een band uit Sydney, maar dat had heel goed Manchester kunnen zijn. De stad waar rock en dance soms heel dicht bij elkaar komen. Oftewel de Manchester sound. The Happy Mondays, The Stone Roses en nu dus Jagwar Ma maar alleen dan aan de andere kant van de wereld. Jagwar Ma maakt moderne swingende liedjes met groovende baslijnen, gecombineerd met psychedelisch synthesizerplezier en een nostalgisch tintje. Het debuutalbum ‘Howlin’ is net uit en werd jubelend ontvangen. Dat wordt dansen.

Glass Animals is een indieband waarvan je de muziek ergens tussen Wild Beasts, Massive Attack en Alt-J in kunt vinden. Eigenzinnige zanglijnen, hypnotiserende melodieën, galmende gitaren, donkere drums en veel psychedelische geluidjes. De band uit Oxford is druk bezig met de opnames van een debuutalbum maar de reeds uitgebrachte singles zorgden al voor flink wat reuring op het internet.

Zet het nummer ‘Hurricane’ op en je wordt direct meegenomen door de sierlijke vocalen en melodieën die het duo Ms Mr uit New York laat horen. Het zwoele zomergevoel van Lana Del Rey wordt gecombineerd met stuwende triphop van bijvoorbeeld Poliça. The Guardian omschrijft Ms Mr als “supersterren van de droompop” en daar is geen woord aan gelogen.


London Grammar is een trio uit Londen, bestaande uit Hannah Reid, Dot Major en Dan Rothman. In december werd de eerste single van London Grammar uitgebracht, getiteld ‘Hey Now’. De band maakt kalme, minimalistische indiepop die doet denken aan nineties-triphop en mystieke hedendaagse pop van bijvoorbeeld The xx. Veel is er niet bekend over London Grammar, maar met meer dan een half miljoen luisteraars op het web ligt de doorbraak van deze mysterieuze Britse band ongetwijfeld binnen handbereik.

De 23-jarige Paul Dixon uit Londen maakt als Fyfe electronische folkmuziek, in het straatje van Patrick Wolf, Miike Snow en Alt-J. Trage soundscapes met veel sfeer en ruimte, maar ondertussen wel dansbaar en aanstekelijk. Dixon is al een paar jaar werkzaam in de muziek, destijds nog onder de naam David’s Lyre, maar zijn nieuwe, frisse start als Fyfe staat nu even voorop.

Bleached bestaat uit de zusjes Jessica en Jennifer Clavin, en samen maken ze opwindende, superstoere garage-poppunk. Bleached produceert moeiteloos korte, onweerstaanbare punkanthems met een rauw randje. Meer dan drie akkoorden en twee gitaren hebben ze eigenlijk niet nodig om hun punt te maken.  Voor fans van Vivian Girls, Lush en Ramones.  Het album ‘Ride Your Heart’ werd dit jaar uitgebracht.

Outfit is een band uit Liverpool maar het is meer New Order dan The Beatles. Veel synths, hoekige beats, sfeervolle gitaarpartijen en melancholieke vocalen. De dansbare indiepop is behoorlijk verrassend en gevarieerd waardoor naast New Order vergelijkingen met Wild Beasts, Franz Ferdinand en Roxy Music ook niet misstaan. De band bestaat al een tijdje maar het debuutalbum ‘Performance’ is echt net vers van de pers.

Papa is een duo uit los Angeles met een zingende drummer. Hij heet Darren Weiss en zat hiervoor in de band Girls en nu met de multi-instrumentalist Daniel Presant in Papa. De band maakte dit jaar een verpletterende indruk op South by Southwest en sindsdien zijn de verwachtingen hoog. Het debuutalbum ‘Tender Madness’ wordt in oktober verwacht en de reeds vooruitgesnelde singles beloven heel veel goeds. De band maakt een soort Amerikaanse popmuziek die stiekem heel erg Brits klinkt. Zoals The Killers dat in het begin bijvoorbeeld ook hadden.


Singer-songwriter Nadine Shah wordt ook wel ‘the female Nick Cave’ genoemd door de Britse pers, door haar donkere liefdesverhalen en indrukwekkende stemgeluid. Producer Ben Hillier, die eerder werkte met The Horrors, The Futureheads, Blur en Depeche Mode zag het nummer ‘Dreary Town’ op Youtube en was zo onder de indruk dat hij haar uitnodigde in de studio. Nadine Shah bracht begin juli haar debuutalbum ‘Love Your Dum and Mad’ uit. Less-is-more pop, electronica en een klein snufje jazz.

Lulu James is een jonge Britse zangeres die reeds een flinke bloghype is. De blogs omschrijven haar muziek als: “retro post-dubstep bashment” en “melodramatic dub-pop” maar eigenlijk moet er nog een geheel nieuw genre voor dit talent verzonnen worden. Beïnvloed door James Blake en Jamie xx maakt ze samen met haar producer Domzilla muziek die ook ongeveer zo, maar Lulu James geeft het geheel met haar stem veel meer swing en soul.


Torres is Mackenzie Scott uit Nashville, Tennessee. Deze jonge, getalenteerde singer-songwriter maakt intrigerende folkliedjes die een beetje country en ook een beetje indie klinken. Met haar emotioneel geladen stem en haar ruwe gitaarspel is ze als een jonge mix van PJ Harvey en Lucinda Williams. Haar debuutalbum kwam dit jaar uit en werd jubelend ontvangen. Pitchfork schrijft: “Her ability to capture and sustain a single a spellbinding mood conjures the hypnotic hurt of the earliest, best Songs:Ohia or Cat Power. Her record is an overwhelming rush of feeling, and it connects with throat-seizing immediacy.” Prachtig.


De 17-jarige Rainy Milo wordt gezien als de nieuwste neo-soul sensatie, en treedt in de voetstappen van haar grootste inspiratiebron Amy Winehouse. Op 14-jarige leeftijd zocht de zangeres al andere muzikanten uit haar omgeving op om samen te werken en haar eigen geluid uit te vinden. De debuut-ep ‘Limey’ werd vorig jaar uitgebracht en is een typisch gevalletje van “old meets new”: retroklanken en zwoele R&B worden aangevoerd door strakke beats van de drummachine. De nieuwe ep ‘Black & Blonde’ werd in april uitgebracht.

Net op het moment dat de indieband Cub Scouts begon te werken aan de nieuwe ‘Paradise EP’, werden zij aangeklaagd vanwege de bandnaam. Deze was immers al bezet door een Australische padvinderclub. Frontman Tim Nelson besloot dat dan maar te doen, en onder de nieuwe naam Cub Sport gaat de band nu verder, met een zomers, fris en opgewekt indiepopgeluid. ‘Paradise EP’ kwam uit in september en het schijfje is perfect om nog even zorgeloos na te zomeren.

Paradiso Programme

Programma