Programma
Paradiso

LONDON CALLING: Jack Penate, Wild Beasts, The Boxer Rebellion, MPHO, Four Dead in Ohio, Grammatics, Bombay Bicycle Club, Violens, Kid Harpoon, Beth Jeans Houghton, Pyramiddd (formerly Starfucker), The Phenomenal Handclap Band

LONDON CALLING: Jack Penate, Wild Beasts, The Boxer Rebellion, MPHO, Four Dead in Ohio, Grammatics, Bombay Bicycle Club, Violens, Kid Harpoon, Beth Jeans Houghton, Pyramiddd (formerly Starfucker), The Phenomenal Handclap Band

zaterdag 21 november 2009

zaterdag 21 november 2009

De eerste band, Four Dead in Ohio, begint om 18.30 uur.


www.londoncalling.nl


Luister hier de London Calling 09 # 2  preview mix van DJ Sandeman:

http://soundcloud.com/london-calling-f


JACK PENATE Met het superaanstekelijke nummer ‘Tonight’s Today’ had Jack Peñate de zomerhit van het jaar te pakken. Een volle Charlietent op Lowlands 2009 was het gevolg, waar ook de fans die bij zijn debuutalbum ‘Matinee’ (2007) al voor de charmante krullenbol vielen de Engelsman toejuichten. Lag bij die eerste plaat de nadruk nog op Two-Tone ska en soulpop uit de jaren ‘ 80 (zoals die van bands als the Housemartins en Style Council), op zijn onlangs verschenen tweede ‘Everything is New’ slaat Jack een nieuwe muzikale weg in. Frisse, Afrikaansgeoriënteerde ritmes, percussie, versterking in de vorm van een blazerssectie en zelfs een gospelkoor voeren de boventoon op het album. Reeds voor de tweede keer speelt Peñate op London Calling, deze herfst als een van de headliners van het festival.

WILD BEASTS In 2008 debuteerde de Britse band Wild Beasts met ´Limbo, Panto´ een intelligente artrockplaat die alle kanten opvloog en door critici positief werd ontvangen, maar verder weinig aandacht kreeg. Nu is er de opvolger ´Two Dancers´ en zijn de lofuitingen niet meer te tellen. De band uit Leeds mixt vele stijlen: avantgardistisch, symfonisch, pop, spetterende gitaren, cabaret, The Smiths, Kate Bush, Roxy Music, Arcade Fire, Antony and the Johnsons en The Maccabees. En waar dit op het debuut nog wat moeilijk te behapstukken was is het bij ‘Two Dancers’ samengesmolten tot zeer verleidelijke popmuziek, die als je het een keer hebt gehoord steeds wil blijven horen en dan heel erg zin krijgt om de band een keer live te zien.

THE BOXER REBELLION In 2005 bracht het debuutalbum ‘Exit’ uit op het Poptones label van Alan McGee, maar het label liet de band daarna snel vallen. Velen dachten dat dit het einde van de band zou betekenen maar niets is gelukkig minder waar. Na een moeilijke periode met veel ziekte en tegenslag slaat The Boxer Rebellion aan het begin van dit jaar namelijk keihard terug met de indrukwekkende plaat ‘Union’. De band besluit om het album eigenhandig en alleen digitaal te verspreiden. Zo wordt ‘Union’ de eerste digitale release van een band zonder label dat in The Billboard Top 100 Albums Chart terecht komt. De single ‘Evacuate’ is kort daarvoor al de allereerste I-Tunes Single Of The Week en wordt die week meer dan een half miljoen keer gedownload. Opgejaagde rock met emotioneel geladen teksten en hyperactieve drums. Invloeden van U2, Editors, The Killers en The Cure komen langs en The Boxer Rebellion laat zien dat een band zonder label met zulke goede muziek het met gemak red zonder de hulp van de grote platenbonzen. Dat dacht Rough Trade ook en die zorgen ervoor dat ‘Union’ dit jaar ook gewoon met een hoesje in de winkel ligt. De aanhouder wint.

MPHO De zangeres, songschrijver en producer Skeef heeft al een flinke carrière achter de rug. Toen ze vier jaar oud was verhuisde de, in Zuid-Afrika geboren, artiest met haar ouders naar Engeland.  Daar begint ze al op jonge leeftijd met het maken van muziek. Ze zat in de klas bij Amy Winehouse en Adele op de Brit School for Performing Arts & Technology en wordt snel daarna achtergrondzangeres bij  Ms Dynamite en Natasha Bedingfield. Nu komt ze met een eigen plaat. Haar debuutalbum ‘Pop Art’ is een heus popalbum waarop MPHO het beste van verschillende genres verenigd. Soul, hiphop, elektro, dance, disco en funk worden op een opwindend hippe manier gecombineerd. Alsof Outkast, Prince, De La Soul, TLC en Beyonce met elkaar  in de jaren tachtig in een Britse studio zaten. De plaat wordt zeer goed ontvangen en The Noissettes zijn zo’n fan dat ze MPHO als voorprogramma meenemen tijdens hun gehele Britse tournee.

FOUR DEAD IN OHIO De vier bandleden van het Britse Four Dead in Ohio vinden elkaar in hun liefde voor bands als Interpol, Black Rebel Motorcycle Club en Kings Of Leon en besluiten in 2007 zelf een band op te richten. In datzelfde jaar gaan ze oefenen, schrijven ze nummers en duiken ze in een oud bestelbusje om door heel Engeland te touren en staan ze in voorprogramma’s van The Raveonettes, The Duke Spirit, Ladytron en The Black Angels. Steve Lamacq van BBC Radio 1 wordt fan en draait ze constant in zijn radioshow. Een jaartje later worden ze getekend door het spiksplinternieuwe label Yoyo Acapulco en brengen ze de dubbelsingle ‘Dance In My High Heels / Southern Man’ uit. De nummers worden opgenomen met topproducer Mark Wallis (The La’s,U2) en klinken groots, gruizig, psychedelisch en angstaanjagend swingend. Jawel, het gaat heel hard met Four Dead In Ohio.

GRAMMATICS `There´s A Greater Truth Emerging´ is het motto van dit viertal uit Leeds. Nou, die delen we met ze mee: Grammatics is namelijk helemaal 2009. Ga maar na: ze spelen leentjebuur bij dé band die dit jaar een comeback maakte (Blur), grijpen terug op de tijd dat de pond nog wat waard was (midden jaren negentig) en komen uit Leeds, waarvan we sinds de Kaiser Chiefs weten dat ze er uitstekende popliedjes schrijven. Het debuutalbum kreeg alleen maar uitmuntende kritieken, het tweede album van Grammatics staat gepland voor dit najaar.

BOMBAY BICYCLE CLUB Toen de Bombay Bicycle Club vorig jaar op het London Calling festival speelden sprak men van piepjonge jochies en dat de belofte nog moest worden ingelost. Welnu: de piepjonge jochies zijn jonge jongens geworden en de belofte is ingelost. Met hun debuutplaat 'I Had The Blues But I Shook Them Loose' maken de Londenaren de verwachtingen namelijk meer dan waar. De plaat is opgenomen met Jim Abbis die ook de Arctic Monkeys aan een bliksemstart hielp door hun debuut ‘Whatever People Say I Am, That's What I'm Not’ te produceren. De muziek van Bombay Bicycle Club is prachtig, up-tempo maar dromerig, emotioneel en mysterieus. Het kruipt onder je huid en blijft daar heel lang zitten. Tijdschrift Oor spreekt van: “magistrale popliedjes”. En de NME schrijft: “Gorgeous as these fragile emotional explosions of songs are”. Het blad durft zelfs de vergelijkingen aan met debuutplaten als ‘Silent Army’ van Bloc Party en, jawel,  die van de Arctic Monkeys.

VIOLENS spreek uit: Vy-Lenz - is wellicht de grootste nieuwe `indiebelofte´ uit Brooklyn (New York). Na een tour met vrienden MGMT en Yeasayer is het nu tijd om zelfstandig de wereld te veroveren. En dat zal Violens lukken, met hun `Beautiful Mess´ van psychedelica met scherpe rand en harmoniezang. De donkere doch dromerige liedjes bevinden zich op de  kruising tussen The Shins en de Violent Femmes. De single ` Violent Sensation Descends´ ving reeds wereldwijd hoge ogen bij muziekcritici. Violens komt, tijdens hun uitgebreide tour door Groot-Brittannië, voor hun debuut op het Europese vasteland speciaal overgevlogen naar London Calling.

KID HARPOON is het project van de Britse singer-songwriter Tom Hull. Aan het eind van 2007 brengt hij zijn eerste ep uit en al snel daarna zijn tweede. Beiden worden zeer goed ontvangen en Hull wordt ongelooflijk vaak gevraagd om voorprogramma’s te verzorgen, maar tussendoor schrijft hij rustig verder aan zijn debuutalbum. Aan het begin van dit jaar komt hij de legendarische producer Trevor Horn  tegen en valt alles op zijn plek. Hij duikt met Horn de studio in en neemt het debuutalbum ‘Once’ op. Kid Harpoon staat garant voor klassieke singer-songwritersongs. Denk aan Syd Barret, The Kooks, Donovan, Badly Drawn Boy, Cat Stevens, Bob Dylan en Billy Bragg. Origineel, intrigerend en aanstekelijk.

BETH JEANS HOUGHTON is het jonge, hippe talent onder de nieuwe Britse lichting singer-songwriters. Haar debuutsingle kwam vorig jaar uit en is nu al een collectorsitem, ook deelde ze reeds het podium met artiesten als Devendra Banhart, Bon Iver, Tunng, Tinariwen en Bowerbirds. Haar stem klinkt als een combinatie van Nico en Joan Baez en haar kledingstijl doet Gwen Stefani watertanden. Beïnvloed door artiesten als Bob Dylan, Frank Zappa en stijlen als gospel, glam en indie heeft ze een geheel eigen stijl ontwikkeld die tijdloos, sfeervol en vooral wonderschoon klinkt. Tijdschrift NME noemde haar al: … a Joni Mitchell for the anti-folk generation.

PYRAMIDDD We wilden het ze niet zelf vertellen, maar als je zulke hipperdepippemuziek maakt als Pyramid, dan kan je niet aankomen zetten met een bandnaam als Starfucker. Enter Pyramid, gekozen na een prijsvraag onder fans. Of Pyramiddd zoals ze het zelf graag spellen. Een pyramide is tenslotte ook 3d en neemt ruimte in, net als jij wanneer deze vier Amerikanen hun springerige indiepopliedjes de zaal
in slingeren en jouw ledematen gaan bewegen. En nee, je hoeft als mannelijke hipster natuurlijk niet per se een jurk aan, maar het helpt wel, zo zal Pyramid je voorhouden. Zelf lopen ze er tenslotte ook in; dat danst veel lekkerder. Om hun eerste tour in Europa te vieren brengen ze hun nieuwe single Medicine uit, goedgekeurd en alleen verkrijgbaar bij dé hofleverancier van het betere indiewerk, Rough Trade.

PHENOMENAL HANDCLAP BAND ontstond toen de twee New Yorkse underground-dj's Daniel Collás en Sean Marquand er moe van werden avond na avond muziek van anderen draaiden. Ze wilden hun eigen muziek  kunnen draaien, en The Phenomenal Handclap Band was geboren. Met behulp van een stel bevriende artiesten uit Lower Manhattan en Brooklyn produceren ze een intense mix van funk, Braziliaanse soul en pure vintage psych-rock. Na een aantal succesvolle liveshows duikt het gezelschap de studio in en daar groeit de band uit tot een 18-koppig swingmonster met leden van bands als TV On The Radio, Jon Spencer, Antibalas, The Dap Kings en de liveband van Amy Winehouse. Het debuutalbum is net uit en is, nou ja vooruit, fenomenaal.

Paradiso Programme

Programma