Programma
Paradiso

London Calling in de Tolhuistuin: MØ, Bass Drum of Death, Elementary Penguins, Bromheads, David LeMaitre, Concrete Knives, Sam Amidon, The Silhouettes, Splashh (Indiestad)

London Calling in de Tolhuistuin: MØ, Bass Drum of Death, Elementary Penguins, Bromheads, David LeMaitre, Concrete Knives, Sam Amidon, The Silhouettes, Splashh (Indiestad)

Sunday 19 May 2013

Sunday 19 May 2013

Paradiso presenteert London Calling in de Tolhuistuin. Adres: Tolhuisweg 2, Amsterdam-Noord.

Dit programma maakt deel uit van Indiestad. www.indiestad.nl. Er is ook een passepartout voor 18 en 19 mei, om het passepartout te bestellen klik hier

Muziekliefhebbers van Amsterdam verzamelen! De makers van London Calling, twee keer per jaar in Paradiso, laten een lang gekoesterde wens in vervulling gaan en organiseren tijdens het Pinksterweekend op zaterdag 18 en zondag 19 mei een buitenfestival in de mooie Tolhuistuin.

Deze London Calling buiteneditie combineert de kleinschalige manier van nieuwe artiesten ontdekken met de intieme sfeer van de Tolhuistuin. Verwacht daarnaast een hoop extra’s, zoals lekker eten van Hotmamahot en Jacques Jour en diverse samenwerkingsverbanden met Excelsior Recordings, Red Light Radio en andere culturele Tolhuistuinders. De Tolhuistuin bevindt zich in Amsterdam-Noord, twee minuten varen met de pont vanaf Centraal station.

Het programma bestaat uit een bonte verzameling bands en artiesten, heet van de naald, passend in de sfeer van de Tolhuistuin. Beluister de Spotify playlist van London Calling in de Tolhuistuin.

De Deense band maakt naar eigen zeggen ‘electronic soul’ en ‘street-vibe indiepop’. Karen Marie Ørsted is verantwoordelijk voor de muziek van MØ en wordt door The Guardian al bestempeld als de nieuwe Grimes. In nummers van MØ zoals ‘Pilgrim’ en ‘Maiden’ laat het Deense wonderkind een soulvol geluid horen met invloeden van electro en dubstep, met een stem die een beetje doet denken aan Lana Del Rey.

Bass Drum Of Death is een  groep rond de Amerikaan John Barrett die vorig jaar in zijn eentje het overweldigende garagepunkdebuut ‘GB City’ uitbracht bij het label Fat Possum. 'GB City' klinkt brutaal, energiek en verveelt geen moment. Om dit live allemaal nog even een tandje harder te laten klinken heeft John Barret de drummer Colin Sneed gevraagd om mee te spelen. Nu zijn ze slechts met z’n tweeën, maar maken meer herrie dan de White Stripes en The Black Keys bij elkaar.

Het Amsterdams/Britse trio Elementary Penguins maakt aanstekelijke, dansbare indierock die doet denken aan Infadels, The Dead 60s en de vroege dagen van Voicst. De eerste single ‘Everybody Knows My Name Especially On The Dance Floor’ werd opgepakt door NME en 3FM, die ze kroonde tot Serious Talent.

Bromheads (oorspronkelijk Bromheads Jacket) werd in 2005 gevormd in Sheffield, naast  stadsgenoten Arctic Monkeys en Milburn. Met singles als ‘Woolley Bridge’, ‘What Ifs + Maybes’ en ‘Trip to the Golden Arches’ kreeg de band zijn welverdiende succes. De hit ‘When You Wasn’t Famous’, origineel uitgebracht door The Streets, gaf Bromheads een plekje in de hitlijsten. Na het vertrek van bassist Jono West en een plotselinge naamsverandering, zetten duo Tim Hampton en Dan Potter de band voort. ‘Choro’, het nieuwe album van Bromheads, wordt verwacht in april 2013.

David LeMaitre is een singer-songwriter die intense folkliedjes met een breed palet maakt. Zijn stem wordt vaak vergeleken met Jeff Buckley en José Gonzalez. Zijn muzikale inspiraties gaan echter nog veel verder. Zo speelt hij met electronica en zelfs allerlei Oosterse invloeden, om zijn geluid nog bonter te laten klinken. LeMaitre groeide op in Zuid-Amerika en zijn verhuizing naar het Europese vasteland bracht hem in aanraking met zijn grote voorbeelden Nick Drake en Elliot Smith – allemaal hoorbaar in de veelzijdige folkmuziek die David LeMaitre maakt.

De Franse band Concrete Knives maakt frisse, tropische indiepop die schittert in heldere melodieën en uitgebalanceerde texturen. Het geluid van deze band is vernieuwend, maar tegelijkertijd ook volgens de oude formule van synthesizerbands uit de jaren tachtig. The B-52’s worden als grootste inspiratiebron gezien. Het album ‘Be Your Own King’ werd uitgebracht op indielabel Bella Union (Beach House, Fleet Foxes, The Flaming Lips) en ontving lovende reacties.

‘Bright Sunny South’ is het nieuwe album van folkzanger Sam Amidon, echtgenoot van Beth Orton, die hiervoor samenwerkte met componist Nico Muhly. Het werk van Amidon kenmerkt zich door warme en sprankelende akoestische klanken met lichte begeleiding van elektrische gitaren. Amidon begon al op jonge leeftijd met het maken van muziek, doordat zijn beide ouders als singer-songwriters actief waren. Inmiddels liggen er drie prachtige, rijke folkalbums op de planken. Pitchfork omschrijft zijn laatste werk als “glowing and affectionate” en daar sluiten we ons graag bij aan.

The Silhouettes zijn een Amsterdams duo dat lichtjes shoegazende, aanstekelijke surfpop met een lofi-feel maakt. Gewapend met een drumcomputer, gitaar, synths en hun galmende stemmen klinken ze soms lekker rauw en melodieus tegelijk en soms met een aanstekelijk naïeve ondertoon. Het debuutalbum komt zeer binnenkort uit.

De Britse band Splashh maakt fuzzy garagepop met een zomers tintje die met veel branie wordt gebracht. Het viertal is pas een half jaartje actief maakt dat maakt de herrieschoppertjes niets uit. Er zijn al vijf ijzersterke liedjes opgenomen en er  wordt hard gewerkt aan een livereputatie van jewelste.


Theater in de Tolhuistuin door Eddie The Eagle Museum

Meneer Mond en de Orgie van het Vergeten
Spel: Sarah Jonker en IJbert Verweij
 De nacht zijn we doorgezwommen.
Met grote vermoeide ogen staan we voor het raam, onze kop in de zon.
Vandaag vertel ik alleen de waarheid.
Aan jou vertel ik alleen de waarheid.
'Meneer Mond en de Orgie van het Vergeten' is een fantastisch verhaal.
Voor deze voorstelling laten Sarah Jonker en IJbert Verweij, beiden afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool, zich inspireren door  'The Decay of Lying' van Oscar Wilde.

De intrede van Christus in Brussel
Spel: Stijn Vervoort
In ‘De intrede van Christus in Brussel’ vertelt Stijn Vervoort – begeleid door enkele lp’s – het verhaal van een grauwe grootstad die wacht op verlossing.
Een nostalgische individualist loopt door zijn stad in de twee weken voorafgaand aan de komst van Christus. Een gebeurtenis waar hij, noch zijn stad zich aan kan onttrekken.
Geïnspireerd door het gelijknamige schilderij van James Ensor en de roman van Dimitri Verhulst, met gedichten van Paul Van Ostaijen

Keep Yourself Nice godammit
Performance: Eva Kijlstra
Begeleiding: Sarah Ringoet
Met fragmenten van: Sarah Kane
 if you’re not gonna do it for yourself,
then do it for me.
If you don’t wanna do it for me,
then do it for someone else.
I don’t give a shit, anyone.
as long as you fuckin’ do it
that’s all I care
Paradiso Programme

Programma