Paradiso

London Calling - Hooded Fang, Cloud Nothings, Twin Shadow, Haim, Gravenhurst, The Joy Formidable, AlunaGeorge, Tops, Stubborn Heart, Gross Magic, Temples, Bobby Tank, Kodaline

London Calling - Hooded Fang, Cloud Nothings, Twin Shadow, Haim, Gravenhurst, The Joy Formidable, AlunaGeorge, Tops, Stubborn Heart, Gross Magic, Temples, Bobby Tank, Kodaline

Friday 2 November 2012

Friday 2 November 2012

Het festival London Calling, dat twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso, begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste beloftes uit Groot-Brittannië. Tegenwoordig biedt London Calling aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit het de hele wereld een podium, als springplank naar clubs en festivals. Een plek om de meest veelbelovende bands van het moment te zien.

Hooded Fang maakt springerige, lo-fi opgenomen indiepopliedjes met een hoog rock ‘n’ roll-sfeertje, waarbij de pakkende refreintjes en blije koortjes je om de oren vliegen. Muziek om een heel goed humeur van te krijgen.

Cloud Nothings is een  band rondom het wonderkind Dylan Baldi die belachelijk opwindende garagepop maakt. Rafelig en rommelig maar zeer melodieus. Dit jaar bracht de band het derde album ‘Attack On Memory’ uit. Briljante liedjes, die onder een nerveuze laag gruis eng catchy zijn.

Twin Shadow is het alterego van zanger en multi-instrumentalist George Lewis Jr. uit Florida. Zijn debuutalbum ‘Forget’, met daarop dromerige en alternatieve popnummers, betekende in 2010 een bescheiden doorbraak. De muziek van Twin Shadow neemt je mee terug naar de tijden van new wave en overdadige synthesizers, in combinatie met de intimiteit van R&B. Inmiddels is Twin Shadow toegekomen aan de opvolger ‘Confess’, waarvoor Lewis Jr. een sterke viermansband om zich heen heeft verzameld.

The Joy Formidable is een trio uit Wales dat sinds 2008 alsmaar groter wordt. Qua populairiteit en qua songs en sound. Zo is de debuutsingle ‘Austere’ uit 2008 een fris sixties shoegaze nummer terwijl het nieuwste nummer ‘Wolf’s Law’, dat net uit is, een heus indie-anthem in wording is. NME schreef: “The Welsh trio moves on from their luscious dream-pop to fully embrace stadium-heavy epicness.“ Klaar voor het stadion dus, maar eerst nog even naar London Calling.

Gravenhurst is het pseudoniem van Nick Talbot, een singer-songwriter uit Bristol die – sinds hij in 2004 debuteerde met ‘Flashlight Seasons’ – fantastische dromerige akoestische (f)luisterliedjes schrijft waarin plotsklapse noisy uitbarstingen zitten. Dit jaar bracht hij het album ‘The Ghost in Daylight’ uit via het Warp label. Een album met wonderschone nummers vol prachtige arrangementen.

Haim uit Los Angeles bestaat uit de drie charmante zusjes Danielle (uit de band van Julian Casablancas), Alana en Este Haim en de heer Dash Hutton, die zich live over de drumkit ontfermt. Haim maakt zomerse, zorgeloze indiefolk vol groovende en ritmische loopjes, bijna richting R&B. The Guardian verdenkt Haim van inspiratiebronnen als The Rolling Stones en Stevie Nicks, maar noemt ook geheel terecht Aaliyah en En Vogue. Op het bekende South By Southwest festival was deze band een van de hoogtepunten, en ongetwijfeld ook op London Calling.

Het  Britse duo AlunaGeorge, bestaande uit Aluna Francis (zang) en George Reid (beats en samples), maakt heldere R&B en mysterieuze pop. Denk aan Jamie Woon, Dirty Projectors of Caribou die de muziek van Aaliyah of Ciara in een nieuw jasje stoppen. Een goed voorbeeld hiervan is het  nieuwe nummer ‘Watching Over You’ met zijn groovende beats en Nintendo-geluidjes. Een nieuwe en spannende Londense sensatie die de R&B van tien jaar geleden weer nieuw leven in blaast. 

“A bunch of weirdos, in the most affectionate way possible,” aldus Grimes (Claire Boucher) die haar stadsgenoten Tops complimenteert. Daar kunnen wij nog aan toevoegen dat Tops de beste dansmuziek uit de jaren zeventig en tachtig combineert tot een synthesizer-gedreven, nostalgisch geheel. Fleetwood Mac meets Stevie Nicks, met fluisterende en bezwerende vocalen van zangeres Jane Perry. Een aanrader voor liefhebbers van Tennis, Ariel Pink en Grimes.

Stubborn Heart klinkt als Hurts met een vleugje Skrillex. Warme elektronische soul, zware bassen, donkere dubstepbeats en hoge hypnotiserend vocalen. Het dubsteppopduo uit London bracht onlangs de ep ‘Need Someone’ uit op XL Recordings en deze werd door een smaakmaker als BBC coryfee Gilles Peterson lovend ontvangen.

Gross Magic is de band van Sam McGarrigle die hypnotiserende lo-fi liedjes maakt van een wonderbaarlijke schoonheid. Denk aan The Flaming Lips en Girls die T-rex en David Bowie nadoen of ELO en Nirvana gecoverd door Beck of Ariel Pink.

Het Britse duo Temples maakt indiepopliedjes met een verleidelijk jaren zestig geluid. Een beetje zoals The Beatles in hun Revolver periode. Maar echt. Verder hoor je The Coral, Tame Impala en The Kinks. Dat zijn niet de minste namen maar op een of andere manier hoor je dat allemaal terug in Temples. Of ze net zo groot worden kunnen we tijdens  London Calling beoordelen.


Bobby Tank is een jonge producer uit Londen die elke seconde van zijn liedjes benut met chaotische discoklanken, beats en electronische bassen. Je zou het ‘technofunk’ kunnen noemen. Zijn favoriete artiest is Michael Jackson, en de meeste inspiratie haalt Tank dan ook uit dansmuziek uit de jaren tachtig. De perfecte gelegenheid om jouw eerste London Calling dag in stijl mee af te sluiten.

Een primeur: Kodaline uit Dublin zal zijn eerste show op het Europese vasteland op London Calling spelen. De band maakt goudeerlijke popliedjes die doen denken aan het vroege werk van Coldplay en het beste van Travis en Doves. De eerste titelloze EP van de band werd door niemand minder dan Steve Harris (producer Dave Matthews Band en mixer van U2) opgenomen. In slechts vier nummers laat het jonge viertal van Kodaline, gemiddeld pas 22 jaar oud, een prachtig geluid horen vol spanning, opbouw en emotie . Nu is er ook een album op komst waarmee de doorbraak onvermijdelijk is.Paradiso Programme

Programma