Paradiso

London Calling Festival met Wild Beasts, Allah-Las, Silversun Pickups, Drowners, Søren Juul, Alex Cameron, Hoops, Health&Beauty, Adia Victoria e.a.

London Calling Festival met Wild Beasts, Allah-Las, Silversun Pickups, Drowners, Søren Juul, Alex Cameron, Hoops, Health&Beauty, Adia Victoria e.a.

vrijdag 28 oktober 2016

vrijdag 28 oktober 2016

Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kan je een kaart kopen met €2,50 korting. Klik hier voor informatie en tickets.

Het popfestival London Calling, dat twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso, begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste beloftes uit Groot-Brittannië. Tegenwoordig biedt London Calling aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit het de hele wereld een podium, als springplank naar clubs en festivals. Op het festival hebben al heel wat namen gestaan die later doorbraken bij het grote publiek, zoals: Foster The People, Florence and the Machine, Bombay Bicycle Club, Friendly Fires, The xx, Blur, The Kooks, Editors, Bloc Party en The Libertines.

Wild Beasts maken al sinds 2008 uiterst dansbare indierock, waarbij gitaren en synthesizers hand in hand gaan. Tekenend voor de band zijn de twee zangers. Warme, lage tonen van Tom Fleming tegenover het hoge stemgeluid van Hayden Thorpe. In augustus verschijnt hun vijfde album ‘Boy King’. Na het opgewekte album ‘Present Tense’ heeft het vijftal nu een meer agressieve plaat gemaakt. Luister maar naar de eerste single ‘Get My Bang’ (hieronder) en je begrijpt wat ze bedoelen. Wild Beasts stond in 2009 al eens op London Calling. Toen deelden ze het podium met onder meer The Boxer Rebellion, Jack Peñate en Bombay Bicycle Club.

De vintage garagerockers van Allah-Las hebben ons al twee albums vol zorgeloze en zonnige muziek bezorgd. Muziek die je iedere zondagmorgen op kunt zetten en die op het podium voorzichtig zwingend op je afkomt. Het viertal komt met een gloednieuw album getiteld ‘Calico Review’ naar London Calling. Voor deze derde langspeler hebben ze een kruiwagen vol instrumenten waar ze nog niet eerder mee speelden de Valentine Recording Studio in thuisstad Los Angeles ingereden. Zo hoor je op de nieuwe single ‘Famous Phone Figure’ al een voorzichtig strijkkwartet spelen.

Ruim drie jaar was het erg rustig rondom Silversun Pickups. Dit jaar is de indieband uit Los Angeles terug met het album ‘Better Nature’. Daarop gaat het viertal verder met de vertouwde mix van dromerige poprock met shoegaze en grunge.  In Nederland kwamen ze de nieuwe nummers voor het eerst ten gehore brengen bij een razendsnel uitverkocht concert in Paradiso Noord. Dat feest gaan ze nog eens “dunnetjes” over doen op London Calling.

Als je onweerstaanbaar catchy indierock maakt en woonachtig bent in New York (de roots liggen in Wales), dan kan een vergelijking met The Strokes moeilijk uitblijven. Drowners kregen deze bij hun debuut vaak genoeg om de oren. Wel allemaal in de positieve zin. Na twee jaar intensief toeren met onder andere Foals en Arctic Monkeys en de release van het tweede album ‘On Desire’ dit jaar, is Drowners klaar voor het volgende hoofdstuk van hun nog jonge carrière.

Alex Cameron is een excentrieke Australische muzikant die afgelopen augustus zijn debuutalbum ‘Jumping The Shark’ op de wereld heeft losgelaten. Naar eigen zeggen is dit het jaar van Alex Cameron. Entertainer. Showman. Shaman. Zijn minimalistische liedjes worden gevormd door primitieve 80’s synthgeluiden, doordringende saxofoonpartijen, introspectieve teksten en de donkere, intrigerende croonstem van Cameron. Denk aan een combinatie van het elektronische geluid van Alan Vega’s Suicide, het psychedelische van Ariel Pink en de duistere sfeer van David Lynch-films en je komt ergens in de buurt. Mocht je bij Alex Cameron denken: “Die heb ik eerder gezien…” Dat kan kloppen, hij deed eerder dit jaar het voorprogramma van Kevin Morby in Paradiso Noord.

Een van de nieuwste acts uit de wereldwijd geprezen stal van Fat Possum Records is Hoops. Wat in 2014 begon als een van de vele soloprojecten van Drew Auscherman, groeide geleidelijk aan tot een viermansformatie. Samen maken ze lo-fi indie vol synths en stuwende gitaarpartijen, begeleidt door dromerige zang van Auscherman. Qua gitaarwerk hoor je invloeden van Mac Demarco, maar met vocalen erbij denk je snel aan DIIV en Beach Fossils. Muziek die zo ontzettend fijn wegluistert op een zwoele zomeravond of in een warme zaal in Amsterdam eind oktober. Het debuutalbum komt pas begin volgend jaar uit, tot die tijd mag je het doen met een EP en aantal fijne mixtapes die de band uit Bloomington, Indiana gemaakt heeft.

Aida Victoria is zeer Christelijk opgevoed in Spartanburg, South Carolina en vond later de blues in Nashville, Tennessee. Het ene moment zingt ze haar eigenzinnige songteksten met een snik en het andere moment is ze fel en swingen haar nummers de pan uit. Naast de blues heeft haar muziek trekjes van rock, afro punk, folk en country. Debuutalbum ‘Beyond the Bloodhounds’ verscheen eerder dit jaar via het grote Atlantic Records.

De bombastische electronicapop van Vaults is meeslepend en duister. Vlak na hun debuut EP in 2014 gingen ze met soortgenoten London Grammar op tournee en brachten daarna nog verschillende singles uit. Nu werken ze toe naar de release van hun langverwachte debuutalbum. Het eerste voorproefje daarvan heet ‘Midnight River’ die door The Guardian direct tot track van de week werd bekroond.

Paradiso Programme

Programma