Paradiso

London Calling Festival met Explosions in the Sky, Twin Peaks, Flyying Colours, Communions, Gold Class, Isaac Gracie, Scott & Charlene's Wedding, Porches

London Calling Festival met Explosions in the Sky, Twin Peaks, Flyying Colours, Communions, Gold Class, Isaac Gracie, Scott & Charlene's Wedding, Porches

Saturday 29 October 2016

Saturday 29 October 2016

Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kan je een kaart kopen met €2,50 korting. Klik hier voor informatie en tickets.

Het popfestival London Calling, dat twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso, begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste beloftes uit Groot-Brittannië. Tegenwoordig biedt London Calling aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit het de hele wereld een podium, als springplank naar clubs en festivals. Op het festival hebben al heel wat namen gestaan die later doorbraken bij het grote publiek, zoals: Foster The People, Florence and the Machine, Bombay Bicycle Club, Friendly Fires, The xx, Blur, The Kooks, Editors, Bloc Party en The Libertines.

Postrock van het hoogste niveau. Dat maakt Explosions in the Sky uit Texas. Hun filmische, instrumentale composities zijn meeslepend en verslavend. Een effect dat bands als Mogwai en Sigur Rós ook vaak weten te creëren. De muziek van Explosions In The Sky heeft bijdrage geleverd aan tv-series en films als Friday Night Lights, The Kite Runner en One Tree Hill, maar komt op en podium pas echt tot leven. Verwacht in Paradiso een betoverende set met veel nummers van hun nieuwste album ‘The Wilderness’, dat op 1 april van dit jaar verscheen.

De heren van Twin Peaks maken opgewekte, melodieuze en meezingbare liedjes die vol optimisme, zorgeloosheid en plezier zitten. Het jonge vijftal uit Chicago is duidelijk beïnvloed door de garage rock uit de jaren ’60 en weet die goed te vertalen naar de meer moderne sound van de garage punk-stroming. Denk King Tuff, Parquet Courts en Together Pangea. Dit jaar bracht Twin Peaks de derde langspeler ‘Down In Heaven’ uit die natuurlijk ook weer vol staat met rammelende maar ijzersterke zomers aanvoelende liedjes.

De beste shoegazeband die we in de laatste jaren hebben ontdekt. Na een aantal keer in optie te hebben gestaan voor eerdere London Calling edities, kan Flyying Colours eindelijk de overstap vanuit Australië maken en staan ze samen met genregenoten Explosions in the Sky op de zaterdagavond. Shoegaze dus, met een bak psychedelische pop en zoete melodieën erbij. Eerder dit jaar brachten ze hun tweede EP ‘ROYGBIV’ uit. Bij vlagen net zo onnavolgbaar als hun spelling.

Aaron Maine en zijn band Porches maken catchy synthpop. Synthpop die lijkt gemaakt op een winderig Caribisch strand, met zonnebril op en hawaiibloesje aan. Maar niets is minder waar, want het laatste album ‘Pool’ werd gewoon geschreven en opgenomen in Maine’s woning in New York. Met zijn hoge stem verrijkt de frontman de zoetsappige liedjes, die regelmatig ook richting heerlijke dancetunes neigen. Single ‘Be Apart’ is zo’n liedje dat de hele dag in je hoofd blijft zitten na het gehoord te hebben.

Het uit Kopenhagen afkomstige Communions staat bekend om de bezwerende vocalen van frontman Martin Rehof en melodieuze gitaarpartijen. Het is alternatieve rock met een flinke injectie fuzz, post-punk en indierock. Dit jaar tekenden de Denen bij het wereldwijd geroemde Fat Possum Records en daar brachten ze op 16 september de single ‘Don’t Hold Anything Back / Eternity’ op 7″ vinyl uit. Ze zijn toeren op dit moment met Sunflower Beam door Europa en houden op zaterdag 29 oktober huis in Paradiso.

De piepjonge Nilüfer Yanya, pas 21 jaar oud en afkomstig van een grote Turkse familie, heeft een soulvolle stem en begeleidt zichzelf op elektrische gitaar. Haar losse, prettig voortkabbelende gitaarspel leerde ze in haar huidige woonplaats Londen van Dave Okumu (The Invisible, Amy Winehouse). Langzaam maar zeker worden haar gitaarlijnen aangevuld met synths en beats zonder het laid back karakter te verliezen. Dat wordt langzaam meedijnen in de kleine zaal van Paradiso.

De vorige editie van London Calling had met zes artiesten uit ‘Down Under’ een behoorlijk Australisch tintje, maar daarmee is de tendens van goede Australische bands natuurlijk niet voorbij. Naast Flyying Colours komen ook de Aussies van Gold Class naar Amsterdam. Zij zigzaggen tussen indie, garage, rock en worden begeleidt door de diepe, Ian Curtis-achtige stem van zanger Adam Curley.

Zoals het een beetje slacker betaamd, boeit het zanger Craig Dermody niet wat je van zijn band Scott & Charlene’s Wedding vindt. Bijvoorbeeld dat ‘Don’t Bother Me’ een absoluut slackerpop anthem is in de traditie van The Lemonheads of dat ‘Delivered’ doet denken aan een mengelmoes van Pavement, The Velvet Underground en Richard Hell. Op 9 september verschijnt het nieuwe album ‘Mid Thirties Single Scene’. 

Paradiso Programme

Programma