Programma
Paradiso

London Calling – Jessie Ware, Wild Nothing, The Walkmen, Exitmusic, Peace, Micachu & The Shapes, Opossom, Theme Park, Savages, Melody's Echo Chamber, Chromatics, Ratking, Felix Lenferink

London Calling – Jessie Ware, Wild Nothing, The Walkmen, Exitmusic, Peace, Micachu & The Shapes, Opossom, Theme Park, Savages, Melody's Echo Chamber, Chromatics, Ratking, Felix Lenferink

Saturday 3 November 2012

Saturday 3 November 2012


Er zijn nog wel kaarten voor de London Calling op vrijdag 2 november en voor de London Calling nachtprogramma’s verkrijgbaar.


Het festival London Calling, dat twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso, begon in 1992 als showcasefestival voor de nieuwste beloftes uit Groot-Brittannië. Tegenwoordig biedt London Calling aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit het de hele wereld een podium, als springplank naar clubs en festivals. Een plek om de meest veelbelovende bands van het moment te zien.

De leden van de Amerikaanse indieband The Walkmen werken al tien jaar zeer gestaag aan een indrukwekkende muzikale carrière. Het begon rustig maar toen in 2010 het zesde en zeer bejubelde album ‘Lisbon’ uitkwam raakte de band in een serieuze stroomversnelling qua populariteit en creativiteit. Melancholieke en urgente indierock. Dat is wat de band maakt en op het zevende album ‘Heaven’ – dat dit jaar uitkwam – klinkt dat urgenter en meer melancholiek dan ooit tevoren.

Wild Nothing. Popmuziek wordt niet veel dromeriger dan de liedjes van Jack Tatum, het creatieve brein van Wild Nothing. De jonge muzikant uit Virginia debuteerde in 2010 met het veelgeprezen album ‘Gemini’, waarop hij zich volop liet inspireren door Britse indiepop uit de jaren tachtig. Voor live-optredens heeft hij een volledige band bij zich. In augustus wordt de tweede plaat van Wild Nothing verwacht, getiteld ‘Nocturne’. Tatum zegt over het album: “Ik probeer een ideale popwereld te creëren, waardoor een nieuwe werkelijkheid ontstaat.”

Zangeres/gitariste Aleksa Palladino – ook actrice in de serie Boardwalk Empire – vormt met haar echtgenoot Devon Church de kern van Exitmusic. Dromerige indiepop à la Beach House lijkt de basis, maar de muziek van Exitmusic klinkt vaak véél grootser en voller. Het debuutalbum ‘Passage’ kwam onlangs uit en werd jubelend ontvangen.

Jessie Ware is een singer-songwriter uit London die bekend werd door te zingen op nummers  van onder meer SBTRKT en Joker. Na veel klussen als achtergrondzangeres is het nu tijd om zelf de spotlights op te eisen en zal ze deze zomer haar debuutalbum uitbrengen. Met haar verfrissende mix van elektronica en r&b verwachten velen dat 2012 hét jaar van Jessie Ware wordt.

Nieuwkomers Peace uit Birmingham omschrijven hun muziek als ‘dark melodic Indie techno’, maar het nummer ‘BBlood’ verraadt veel meer dan dat. We horen springerige afropop richting Vampire Weekend en Friendly Fires, de melodieuze gitaarlijnen van Foals en een intense chaos waar bands als My Bloody Valentine groot mee werden. De band werd pas afgelopen herfst opgericht, maar heeft inmiddels al tours achter de rug met The Vaccines, Magic Kids en Tame Impala.

Micachu and the Shapes is de band rond zangeres Mica Levi, beter bekend als Micachu. In 2009 bracht de groep al een bezoek aan London Calling om hun debuutalbum ‘Jewellery’ ten gehore te brengen. Nu zijn ze terug met de nieuwe plaat ‘Never’, waarop de experimentele en eigenwijze popmuziek van de band nog vreemdere vormen aan neemt. De structuur en logica in de muziek van Micachu and the Shapes is misschien ver te zoeken, maar juist dat maakt de muziek van Micachu zo bijzonder. Pitchfork bekroont de plaat met een ruime voldoende en zegt hierover:  “De slimme ideeën van het album dringen pas tot je door als je niet aan het luisteren bent.”


Opossom is het meest recente project van muzikale duizendpoot Kody Nielson, bekend van bloghypes Unknown Mortal Orchestra en The Mint Chicks. De Nieuw-Zeelandse band maakt rammelende 60’s psych-pop, eigenlijk een logisch vervolg op de eerdere bands van Nielson. ‘Electric Hawaii’ is het debuutalbum van Opossom en staat vol funky en psychedelische jams, perfect om bij weg te dromen. Muzikaal gezien zit Opossom ergens tussen de nonchalante folkpop van Beck en de voortkabbelende droommuziek van Air in.

De gruizige postpunk van het Londense damweskwartet Savages is gemeen goed. De muziek slaat een mooie brug naar de oude new-wave en punk, in het straatje van Cocteau Twins, Siouxsie and the Banshees, The Jesus and Mary Chain en Patti Smith. Onlangs deden ze hun eerste concert op het Europees vasteland op het Nijmeegse festival de Affaire, waar ze grote indruk maakten. Zonder een debuutalbum op zak wordt de band nu al opgehemeld door de Britse pas als een van de meest veelbelovende groepen van het moment. Een doorbraak is dus binnen handbereik, maar pak de groep daarvoor nog mee op London Calling!

De jonge Britse band Theme Park wordt vaak vergeleken met Talking Heads, tevens hun grootste inspiratiebron. Daarnaast zijn Vampire Weekend, Bombay Bicycle Club en Bloc Party bekende referenties, vanwege de optimistische teksten van Theme Park, de grote baslijnen en het upbeat tempo. De nieuwe single ‘Jamaica’ laat horen tot wat voor prachtige popmelodieën deze band in staat is. Niet voor niets werd de groep dit jaar uitgenodigd voor het beroemde Reading en Leeds festival, dé plek om het te maken als Britse band.

Melody Prochet, die eerder al naam maakte met The Narcoleptic Dancers en My Bee’s Garden, laat nu van zich horen met haar nieuwe project Melody’s Echo Chamber. De klassiek-geschoolde zangeres uit Parijs werkte samen met Tame Impala frontman Kevin Parker aan haar debuutalbum. ‘I Follow You’ is de eerste single, waarop een simpel, zonnig en nostalgisch geluid te horen is. Ook is er in het werk van Melody’s Echo Chamber een psychedelisch tintje te vinden, afkomstig van knoppenman Parker. Een plaat vol elegante en avontuurlijke droompop.


De band Chromatics, rond de Amerikaanse bezonnebrilde producer Johnny Jewel, baarde afgelopen jaar opzien met hun nieuwste album ‘Kill For Love’. De band maakt onderkoelde synthpop, disco noir, retro eighties en futuristisch tegelijk, met de heerlijk bedwelmende stem van zangeres Ruth Radelet als belangrijk ingrediënt. Het album is wereldwijd bejubeld en werd in Nederland gebombardeerd tot 3VOOR12 Album van de Week. Op Lowlands nam de band het publiek mee in een hypnotiserende discotrip en bewees Chromatics dat hun muziek live nog een stuk dansbaarder is dan op het album.

Ratking is een vierpersoons hiphopgroep uit Harlem, New York die onder leiding van de rapper Wiki het internet onveilig maakt met opwindend hippe hiphop. Het nummer ‘Wikispeaks’ wordt op elk vooraanstaand blog lovend besproken en binnenkort brengt het label XL Recordings de ep ‘Wiki93’. De verwachtingen zijn hoog en de hype is groot. Maar eerst even naar London Calling.

Paradiso Programme

Programma