FREE HERI HERI KETI KOTI 2020 by chrisdijksterhuis 0426

Livestream: Free Heri Heri For All

Livestream: Free Heri Heri For All

woensdag 30 juni 2021

woensdag 30 juni 2021

Zaal open: 20:00, Hoofdprogramma: 20:00

Op donderdag 1 juli is het Keti Koti: de nationale herdenkingsdag van het slavernijverleden. Op de vooravond van Keti Koti organiseren KIP Republic, Tony's Chocolonely en Paradiso op woensdag 30 juni om 20 uur een online Live Talk, die is te volgen via Instagram Live. 

Livestream: Live Talk op woensdag 30 juni om 20 uur
Met onder andere Patta, Joris Bijdendijk, Mitchell Esajas en Omroep ZWART gaan we in gesprek over wat 1 juli betekent voor ons en wat wij als samenwerkende organisaties kunnen doen als het gaat om bewustwording en erkenning van de geschiedenis.

Maaltijd afhalen: op donderdag 1 juli tussen 17 uur en 21 uur
Free Heri Heri For All is een initiatief waarbij op verschillende locaties in in het land gratis heri heri maaltijden worden uitgedeeld. Met de eerste editie in 2020 waren dit er 4000 verdeeld over alle Amsterdamse stadsdelen, dit jaar zijn het er 17.000 verdeeld over 5 provincies. Geïnspireerd door de Black Lives Matter Movement bedachten initiatiefnemers Ira en Ayra Kip dat juist nu het nodig is de samenleving te verenigen. Free Heri Heri For All wordt een movement dat midden in de pandemie de samenleving bij elkaar brengt en duizenden mensen samen aan tafel gingen om Heri Heri te eten; een gerecht dat symbool is voor het eten dat door tot slaaf gemaakten werd benuttigt op de plantages.

De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpansgerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

Binnen de zwarte gemeenschap wordt de emancipatie-dag Keti Koti ook Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day genoemd. Dit komt omdat meerdere landen op die dag bevrijd werden. 

Free Heri Heri is een initiatief van Stichting KIP Republic, een creative collective met als doel een platform te bieden voor allerlei verhalenvertellers binnen en buiten de culturele sector. Deze vertellers zijn verbonden door gedeelde waarden en staan voor een veilige en inclusieve samenleving voor iedereen.

Wil je ook een maaltijd afhalen? Dit kan onder andere op donderdag 1 juli tussen 17 uur en 20 uur bij de Tolhuistuin. Kijk op de website van Free Heri Heri For All op welke plekken in Amsterdam dit nog meer kan.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Zonzij

    Livestream via Instagram: 30 juni om 20:00 uur

    Bekijk de live talk, live vanuit Paradiso Noord - Tolhuistuin. Met o.a. Patta, Joris Bijdendijk, RIJKS, Mitchell Esajas en Omroep ZWART.

    Paradiso Programme

    Programma