Programma
Paradiso

Liefde in de Stad presenteert Aanvang van Theun Mosk van 8/10 tot en met 18/10

Liefde in de Stad presenteert Aanvang van Theun Mosk van 8/10 tot en met 18/10

dinsdag 8 oktober 2013

dinsdag 8 oktober 2013

Een liefdesbevorderend kunstwerk op het Zuidplein, Amsterdam.

Opening op woensdag 9 oktober om 17.00 uur op het Zuidplein, met kunstenaar Theun Mosk en drankjes.


Toonaangevend vormgever en theatermaker Theun Mosk presenteert voor Liefde in de Stad ‘Aanvang – de onthulling van ons moment’, een kunstwerk op de Zuidas. ‘Aanvang’ is het eerste autonome kunstwerk van Mosk, die veel furore maakte als vormgever voor Michel van der Aa’s Sunken Garden en de voorstellingen van Boukje Schweigman en Paul Koek. Het werk is te zien van 8 tot en met 18 oktober 2013.

Voor Liefde in de Stad ontwierp Mosk een voordoek van een theater met een print van de Zuidas, geplaatst op het Zuidplein in Amsterdam. De installatie bestaat uit een truss-constructie met een voordoek van een schouwburg dat automatisch open en dicht gaat. De print op het doek is zo gemaakt dat het lijkt alsof het perspectief van de omgeving doorloopt. Als het doek zich opent zien voorbijgangers dus hetzelfde beeld, maar dan in het echt – als een gat in de werkelijkheid.

Het werk reageert op de dynamiek van de Zuidas en de huidige situatie met het bankwezen en de belastingconstructies van (brievenbus)vennootschappen. Daarnaast speelt het project op poëtische wijze met theater en werkelijkheid – met de plek als plek en een wereld achter een wereld. Ook biedt het werk een nieuwe kijk op een bestaande omgeving, waardoor het werk goed aansluit bij de doelstellingen van Liefde in de Stad.

Theun Mosk (IJlst 1980) is een van de meest toonaangevende vormgevers, lichtontwerpers en theatermakers van deze tijd. Hij studeerde af aan de Theaterschool in Amsterdam, volgde een studiejaar aan de Gerrit Rietveld Academie (theatervormgeving) en nam deel aan workshops van Robert Wilson in het Watermill Center in New York. Hij ontving in 2007 de Charlotte Köhler Prijs en was een van de geselecteerde Nederlandse ontwerpers voor de Praag Quadriënnale (2007 en 2011). Hij werkte o.a. samen met Michel van der Aa, (voor de prestigieuze opera Sunken Garden van English National Opera en Holland Festival), Paul Koek, Robert Wilson, Boukje Schweigman, Jetse Batelaan (RO Theater), Piet Paris en Marcus Azzini.


Liefde in de Stad is een kunstproject van Paradiso en heeft als doel de liefde te bevorderen in Amsterdam. Het project nodigt hiertoe jaarlijks beeldend kunstenaars uit om hun creativiteit in te zetten ter bevordering van de liefde en doet op deze manier onorthodox onderzoek naar sociale omgangsvormen in de stedelijke omgeving. Originaliteit en aanstekelijkheid wegen daarbij zwaarder dan controleerbaarheid.

Meer informatie over Liefde in de Stad: www.liefdeindestad.nl
Meer informatie over Theun Mosk: www.theunmosk.nl

Dit Liefde in de Stad project is mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting DOEN, SNS REAAL Fonds en Paradiso. Met speciale dank aan Stadsdeel Zuid.

Paradiso Programme

Programma