Paradiso

Leven in ons heelal - Paradisolezing door Steph Menken

Leven in ons heelal - Paradisolezing door Steph Menken

zondag 2 april 2017

zondag 2 april 2017

Wil je voor meerdere lezingen uit deze serie kaarten kopen, klik dan hier

Meld je aan voor de mailinglijst en blijf op de hoogte van alle wetenschapprogramma's in Paradiso.

Lezing door prof. dr. Steph Menken (emeritus-hoogleraar evolutiebiologie Universiteit van Amsterdam): ‘Van apen en mensen, de dingen die voorbij zijn gegaan: evolutie van de mens’

Wat is er veranderd in de evolutielijn die zich zo'n 6 miljoen jaar geleden afsplitste van de laatste gemeenschappelijke voorouder van chimpansee en mens tot aan de bijeenkomst van vandaag in Paradiso? Gedateerde fossielen, artefacten en genen zullen deel van de sluier van de menselijke evolutie oplichten en laten zien waar, wanneer en waardoor wij mensen zijn geworden.

In de Paradisolezingen 2017 nemen topwetenschappers ons met zevenmijlslaarzen in acht stappen mee door de levensloop van de aarde. Van de Oerknal naar de elementaire bouwstenen van het heelal, van complexe moleculen tot het eerste leven, van aap tot mens tot homo technologicus, en uiteindelijk tot kunstmatige intelligentie. De serie behandelt in vogelvlucht het ontstaan van leven in ons heelal en ‘de evolutie van alles’.

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Science Museum, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, VSNU, Museum Boerhaave en VPRO.

Programma met zitplaatsen.

Meer lezingen:

Zondag 23 april 2017
Paradisolezing door Joop Goudsblom (emeritus-hoogleraar sociologie, UvA)
'Mensen en vuur’

Zondag 14 mei 2017
Paradisolezing door Peter-Paul Verbeek (hoogleraar filosofie van mens en techniek, Universiteit Twente)
‘Homo technologicus’

Zondag 28 mei 2017
Paradisolezing door Marleen Kamperman (Universitair Hoofddocent polymeerchemie, Wageningen UR)
'Vliegen als een vogel, lijmen als een kokerjuffer – de natuur als uitvinder’

Zondag 18 juni 2017
Paradisolezing door Harry Buhrman (hoogleraar computerwetenschappen UvA, Centrum wiskunde & informatica, directeur QuSoft)

Paradiso Programme

Programma