Programma
Paradiso

Leven in ons heelal - Paradisolezing door Peter-Paul Verbeek

Leven in ons heelal - Paradisolezing door Peter-Paul Verbeek

zondag 14 mei 2017

zondag 14 mei 2017

Wil je voor meerdere lezingen uit deze serie kaarten kopen, klik dan hier

Meld je aan voor de mailinglijst en blijf op de hoogte van alle wetenschapprogramma's in Paradiso.

Lezing door prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek, (hoogleraar filosofie van mens en techniek, Universiteit Twente): ‘Homo technologicus’

De mens laat zich niet begrijpen zonder technologie: techniek behoort tot de menselijke conditie. Binnen de filosofische antropologie is de relatie tussen mens en techniek dan ook een kernthema. Met begrippen als ‘natuurlijke kunstmatigheid’ (Plessner) en ‘originaire techniciteit’ (Stiegler) onderzoeken filosofen het menselijke denken en handelen onlosmakelijk verbonden is met techniek. Maar wat betekent dat voor de manier waarop wij met technologische ontwikkelingen om zouden moeten gaan? Is er nog wel kritiek en verzet mogelijk tegen onwenselijke ontwikkelingen, als wij zelf het product zijn van dat wat we bekritiseren? Die vraag wordt steeds actueler naarmate mens en techniek ook fysiek naar elkaar toegroeien, door de komst van sociale robots en technieken voor ‘mensverbetering’. Hoe kan de homo technologicus verantwoord vormgeven aan de menselijke conditie?

In de Paradisolezingen 2017 nemen topwetenschappers ons met zevenmijlslaarzen in acht stappen mee door de levensloop van de aarde. Van de Oerknal naar de elementaire bouwstenen van het heelal, van complexe moleculen tot het eerste leven, van aap tot mens tot homo technologicus, en uiteindelijk tot kunstmatige intelligentie. De serie behandelt in vogelvlucht het ontstaan van leven in ons heelal en ‘de evolutie van alles’.

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Science Museum, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, VSNU, Museum Boerhaave en VPRO.

Programma met zitplaatsen.

Meer lezingen:

Zondag 28 mei 2017
Paradisolezing door Marleen Kamperman (Universitair Hoofddocent polymeerchemie, Wageningen UR)
'Vliegen als een vogel, lijmen als een kokerjuffer – de natuur als uitvinder’

Zondag 18 juni 2017
Paradisolezing door Harry Buhrman (hoogleraar computerwetenschappen UvA, Centrum wiskunde & informatica, directeur QuSoft)
‘Kunstmatige intelligentie en quantumcomputers: nemen de computers het straks over?

Paradiso Programme

Programma