Programma
Flyer leven in ons heelal

Leven in ons heelal - Paradisolezing door Marleen Kamperman

Leven in ons heelal - Paradisolezing door Marleen Kamperman

zondag 28 mei 2017

zondag 28 mei 2017

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00

Entree Vrienden van Verstegen & Stigter en leden van de VPRO: 10,- incl. daglidmaatschap, Entree Studenten/CJP/Stadspas: 5,-
 • Programma met zitplaatsen

Wil je voor meerdere lezingen uit deze serie kaarten kopen, klik dan hier

Meld je aan voor de mailinglijst en blijf op de hoogte van alle wetenschapprogramma's in Paradiso.

Lezing door dr. Marleen Kamperman (Universitair Hoofddocent polymeerchemie, Wageningen UR): ‘Vliegen als een vogel, lijmen als een kokerjuffer – de natuur als uitvinder’

De natuur zit vol met dieren en planten waar de wetenschap met bewondering naar kijkt omdat ze fantastische eigenschappen hebben. Die eigenschappen hebben ze ontwikkeld om hun leefomgeving het hoofd te kunnen bieden. Neem de kokerjuffer: om zichzelf te beschermen bouwt hij een huisje in de vorm van een kokertje uit bouwmateriaal uit de omgeving. Om de stukjes schelp en steen aan elkaar te lijmen produceert hij een sterke onderwaterlijm. In haar presentatie geeft Kamperman een overzicht van verschillende fascinerende natuurlijke materialen en laat ze zien hoe wij deze voorbeelden vertalen naar synthetische materialen.

In de Paradisolezingen 2017 nemen topwetenschappers ons met zevenmijlslaarzen in acht stappen mee door de levensloop van de aarde. Van de Oerknal naar de elementaire bouwstenen van het heelal, van complexe moleculen tot het eerste leven, van aap tot mens tot homo technologicus, en uiteindelijk tot kunstmatige intelligentie. De serie behandelt in vogelvlucht het ontstaan van leven in ons heelal en ‘de evolutie van alles’.

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Science Museum, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, VSNU, Museum Boerhaave en VPRO.

Programma met zitplaatsen.

Meer lezingen:

Zondag 18 juni 2017
Paradisolezing door Harry Buhrman (hoogleraar computerwetenschappen UvA, Centrum wiskunde & informatica, directeur QuSoft)
‘Kunstmatige intelligentie en quantumcomputers: nemen de computers het straks over?

Line-up

Grote Zaal

  Wetenschap in Paradiso

  Meld je aan voor de mailinglijst en blijf op de hoogte van alle wetenschapprogramma's in Paradiso.

  Route naar Paradiso

  Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

  Paradiso Programme

  Programma