Programma
Alisa Ganijeva

Leesclub Le Monde

Leesclub Le Monde

Sunday 24 March 2019

Sunday 24 March 2019

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00

  • Programma met zitplaatsen

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Bij Leesclub Le Monde lezen we iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 24 maart lezen we ‘De Russische muur’ (272 blz.) van Alisa Ganíjeva (Dagestan), geselecteerd door panellid Caspar van Gemund.

De pers over ‘De Russische muur’:

"Wat een vertelplezier, wat een verbeelding, wat een toon!” Neue Zürcher Zeitung

‘De Russische muur’ is een roman over de – etnisch gezien - meest complexe regio in de Kaukasus: Dagestan, een autonome republiek van de Russische Federatie. Het verhaal onderzoekt hoe een land met zijn vele volkeren, religies en talen, functioneert en wat er kan gebeuren als ideeën en overtuigingen het leven in de greep krijgen.

De jonge Dagestaan Sjamil probeert zijn brood te verdienen als journalist in een stad aan de Kaspische Zee. Op een dag gaat het gerucht dat de Russen een muur aan het bouwen zijn om de roerige Kaukasus af te sluiten van Rusland. Dit leidt tot grote onrust. Allerlei verschillende groeperingen proberen de situatie naar hun hand te zetten, van pro-islamitische demonstranten uit Koemikië tot strijders voor een "verenigd Lesgistan'. De sfeer wordt steeds grimmiger. Sjamil doet intussen alsof er niets aan de hand is. Hij spreekt veel af met zijn vrienden, probeert meisjes te versieren, danst de nachten weg in de disco. Maar wanneer zijn verloofde Madina besluit voortaan gesluierd door het leven te gaan en een salafistische strijder de bergen in te volgen, kan ook Sjamil zijn ogen niet meer sluiten. De gebeurtenissen raken in een stroomversnelling wanneer de eerste doden vallen. Zijn nicht Assja probeert hem over te halen met haar naar het Westen te vluchten.

Caspar van Gemund is oprichter en programmamaker/curator van Club Interbellum, een organisatie die het maatschappelijk debat aanjaagt middels bijzondere projecten. Daarnaast is hij programmamaker bij De Balie. Van oorsprong is Caspar beeldend kunstenaar en afgestudeerd aan de Rietveld Academie.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol
Panelleden: Kristina Petrasova (documentairemaker, werkte voor o.a. VPRO De Avonden), Caspar van Gemund (programmamaker/curator Club Interbellum) en Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord)

Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso Amsterdam en SLAA.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma