
Leesclub Le Monde met Daria Bukvić
Leesclub Le Monde met Daria Bukvić
zondag 27 mei 2018
zondag 27 mei 2018
In Paradiso - Bovenzaal
Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00
- Programma met zitplaatsen
Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met die auteur, met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.
Op zondag 27 mei lezen we 'The bridge over the Drina' (415 blz.) van Ivo Andrić (voormalig Joegoslavië), geselecteerd door gids Daria Bukvić.
Het boek is niet meer (nieuw) leverbaar in het Nederlands maar wel in het Engels te bestellen via de bekende online kanalen (Bol.com, Amazon.co.uk). Hou er rekening mee dat de levertijd 1 a 2 weken bedraagt. Leesclub Le Monde onderzoekt de mogelijkheid voor een eventuele Nederlandse heruitgave als e-book, als dit lukt wordt dat bekend gemaakt via de nieuwsbrief en in het Facebook event.
'The bridge over the Drina' is Andrić' bekendste werk, en behoort tot de klassiekers van de Joegoslavische literatuur. Andric beschrijft de geschiedenis van Visegrad, een stad in het oosten van Bosnië. Van de Ottomaanse grootvizier die de brug liet bouwen tijdens de Turkse overheersing in de zestiende eeuw, via de Oostenrijkse inval in de achttiende eeuw tot aan het begin van de eerste Wereldoorlog. Een vast punt in het verhaal is de brug over de Drina. De verbinding tussen verleden en toekomst, oost en west, Serviërs en Kroaten.
Ivo Andrić (Dolac, 9 oktober 1892 – Belgrado, 13 maart 1975) was een Joegoslavische schrijver van romans, korte verhalen en essays. Hij doorliep een succesvolle diplomatieke carrière, eerst als onderminister van Buitenlandse zaken en na diverse posten uiteindelijk als ambassadeur in nazi-Duitsland. Toen Joegoslavië bondgenoot van nazi-Duitsland werd, keerde Andrić terug naar Belgrado en werkte de rest van de oorlog in een huisarrest-achtige situatie aan zijn drie bekendste romans. De inspiratie voor zijn werk haalde Andrić vooral uit de geschiedenis, folklore en cultuur van zijn moederland Bosnië. In 1961 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.
Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.
Moderator: Andrea van Pol
Gids: Daria Bukvić
Leespanel: Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord), Guido Snel (vertaler Bosnisch/Servisch/Kroatisch, schrijver en docent Moderne Europese Letterkunde, UvA) en Mirjana Smolić (actrice, theatermaker, trainer en werkzaam bij The Art of Impact Fonds).
Daria Bukvić (1989) is een Bosnisch-Nederlandse toneelregisseuse. Toen in 1992 de Joegoslavische Burgeroorlog uitbrak, vluchtte Bukvić met haar moeder naar Nederland. In 2011 studeerde ze af aan de regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht, en sindsdien heeft ze meerdere theatervoorstellingen geregisseerd voor verschillende productiehuizen en festivals. Haar bekendste voorstellingen zijn 'Nobody Home' (in 2015 geselecteerd voor Het Theaterfestival) en 'Jihad'. Sinds 2017 is Bukvić als regisseur verbonden aan het Nationale Theater.
Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst.
Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso en SLAA i.s.m. de Volkskrant.
Line-up
Bovenzaal
Route naar Paradiso
Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). In de buurt van Paradiso zijn ook een aantal parkeergarages.