Programma
Abdelkader Benali

Leesclub Le Monde met Abdelkader Benali

Leesclub Le Monde met Abdelkader Benali

zondag 25 maart 2018

zondag 25 maart 2018

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00

  • Programma met zitplaatsen

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met die auteur, met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 25 maart lezen we 'De blinde uil' (133 blz.) van Sadegh Hedayat (Iran), geselecteerd door gids Abdelkader Benali

'De blinde uil' is een van de grootste Perzische meesterwerken van de moderne tijd van een schrijver die lange tijd tegen zijn innerlijke demonen moest vechten en te jong overleed. In de roman probeert de verteller zijn waanzin te bezweren door die op schrift te stellen en zo te analyseren, en zich te verzoenen met zijn onafwendbare, naderende dood. Hij neemt de lezer bij de hand en toont zijn innerlijke wereld en leven, wat buitengewoon krachtige, directe literatuur oplevert.

Sadegh Hedayat (1903, Teheran) werd in een hoogopgeleide, aristocratische familie geboren, waardoor hij toegang had tot goed onderwijs. Samen met een aantal andere studenten ontving hij in 1925 na de middelbare school een beurs om in Europa te studeren. Tijdens zijn verblijf schreef hij meerdere essays, maar zijn bekendste werk 'De blinde uil' publiceerde hij pas later toen hij in Bombay verbleef. Hedayat leed aan depressies en pleegde in 1951 zelfmoord. 

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol
Gids: Abdelkader Benali
Leespanel: Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord), Babs Franklin Gons (schrijver/performer, oprichter Poetry Circle Nowhere) en Shervin Nekuee (socioloog, publicist en programmamaker van o.a. Writers Unlimited).

Schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko, en kwam op vierjarige leeftijd naar Rotterdam. Voor zijn romandebuut ‘Bruiloft aan zee’ werd hij in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, die hij in 2003 kreeg voor zijn tweede roman ‘De langverwachte’. Benali schrijft ook artikelen en recensies voor onder meer Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant en Vrij Nederland. In 2018 is Benali voorzitter van de jury voor de Libris Literatuur Prijs.

Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso en SLAA i.s.m. de Volkskrant.


Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma