Programma
Takashi hiraide kat

Leesclub Le Monde leest 'De Kat' - Takashi Hiraide

Leesclub Le Monde leest 'De Kat' - Takashi Hiraide

Sunday 3 February 2019

Sunday 3 February 2019

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 10:30, Hoofdprogramma: 11:00

  • Programma met zitplaatsen

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Bij Leesclub Le Monde lezen we iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 3 februari lezen we ‘De kat’ (160 blz.) van Takashi Hiraide (Japan), geselecteerd door panellid Maarten Westerveen.

De pers over ‘De kat’:

'Je hebt voortdurend het idee dat er onder deze vederlichte vertelling een grote en diepe waarheid schuilt.' **** de Volkskrant

‘Een literair juweel dat je treft zoals poëzie dat kan.’ Trouw

'Een teder en precies boek dat de glans en de tijdelijkheid van het alledaags ontsluiert.' **** NRC Handelsblad


‘De kat’ is een roman voor fijngevoelige lezers én voor kattenliefhebbers. Een jong stel, allebei schrijver, woont in een eenvoudig huis in een van Tokyo’s lommerrijke buurten. Ze zijn tevreden met hun leven, maar hebben elkaar eigenlijk niet zo veel meer te vertellen. Tot op een dag onverwacht een kat hun keuken binnenwandelt. Het dier maakt er al snel een gewoonte van bij hen langs te komen, daarbij geholpen door het comfortabele mandje en het eten dat ze voor haar neerzetten. Gaandeweg ontspinnen zich weer gesprekken tussen de jonge mensen, eerst alleen over de kat en haar grappige gewoontes, maar allengs vult hun leven zich weer met kleur en vreugde, verwondering en schoonheid. ‘De Kat’ is een ontroerende, poëtische roman over de vergankelijkheid van het leven en het vermogen te genieten van kleine, kortstondige momenten van geluk.


Maarten Westerveen is radio- en podcastmaker. Nadat Maarten zijn studie geschiedenis aan de Universiteit Utrecht afrondt, komt hij in 2007 bij de VPRO terecht. Daar werkt hij eerst bij Geert Maks ‘In Europa’ en later voor het cultuurprogramma ‘De Avonden’. Daarnaast maakt hij verschillende radiodocumentaires, een hoorspel en verzorgt hij in 2012 voor de eerste keer een Marathoninterview op NPO Radio 1. Hier presenteert hij ook het programma ‘Woord’, dat iedere week in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgezonden wordt. Verder is hij redacteur bij de podcast ‘Echt Gebeurd’.


Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol

Leespanel: Maarten Westerveen, Babs Gons (schrijver/performer, oprichter Poetry Circle Nowhere) en expert panellid Akane Euphemia Luiken (Letterenfonds)

Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso Amsterdam en SLAA.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma