Programma
Paradiso

Het Paradiso Bankiersexamen met Joris Luyendijk

Het Paradiso Bankiersexamen met Joris Luyendijk

dinsdag 15 oktober 2013

dinsdag 15 oktober 2013

Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kan je een kaart kopen met €2,50 korting. Klik hier voor informatie en tickets.

Ervaringsdeskundigen uit de financiële wereld geven onder leiding van Joris Luyendijk uitleg over en toelichting op de vragen van Het Paradiso Bankiersexamen.

Als de afgelopen jaren iets hebben duidelijk gemaakt, dan is het wel dat banken te belangrijk zijn om alleen over te laten aan bankiers. Het Paradiso Bankiersexamen is een instapcursus voor de geïnteresseerde krantenlezer die meer wil weten, maar altijd weer vastloopt in de financiële pagina’s.

Middels multiple choice vragen en stemkastjes test Het Bankiersexamen de aanwezige kennis van het publiek over de financiële wereld en (waar nodig) geven ervaringsdeskundigen uitleg en toelichting. Aan het einde van de avond ben je bekend met begrippen als opties en derivaten, kun je de AEX-index lezen, heb je kennis genomen van insiderjargon als ‘goed naar beneden zitten’, ‘naakt schrijven’ en ‘plain vanilla’, kun je de bonuscultuur in historisch perspectief plaatsen en begrijp je waarom een bank nooit een veilige kluis was, en nooit een veilige kluis zal worden.

Na afloop van het examen interviewt Joris Luyendijk Europarlementariër Philippe Lamberts over de vraag: ‘En nu?’ Philippe Lamberts is Europarlementariër voor de Groenen en een van de architecten van de EU bonus-cap, die de bonussen voor bankiers moest beperken.

Examenpanel:

Tim van der Vliet schrijver en voormalig trader op Beursplein 5

Amba Zeggen risk manager, verbonden aan de Amsterdam Business School (UvA)

Kilian Wawoe verbonden aan de VU Amsterdam, voormalig Human Resource manager bij ABN Amro


Met dank aan Stichting Democratie en Media.

Ontwerp door Lars Deltrap, www.larsdeltrap.nl 


Paradiso Programme

Programma