Programma
Paradiso

Het Binnenhof-examen o.l.v. Joris Luyendijk

Het Binnenhof-examen o.l.v. Joris Luyendijk

Monday 17 January 2011

Monday 17 January 2011

Codes en mores in de Haagse politiek anno 2011. Voor dummies en gevorderden.

Met onder andere Peter Kee (politiek redacteur Pauw en Witteman), Anouchka van Miltenburg (lid Tweede Kamer VVD), Roderik Potjer (lobbyist Pauw Sanders Zeilstra Van Spaendonck), Tino Wallaart (voorlichter, o.a. voormalig voorlichter van minister Cramer (VROM)).

Het Binnenhof-examen is een programma over de Haagse politiek en het spel dat wordt gespeeld om de gunst van het volk. Hoe word je gezien, maar vooral: hoe zorg je dat er naar je wordt geluisterd? Een avond over invloed, macht, idealen, strategieën, populisme, elitisme – ofwel: een inkijkje in de Haagse praktijk anno 2011.

De avond bestaat uit een examen-gedeelte dat wordt afgelegd door bezoekers. De juiste antwoorden worden vervolgens toegelicht door een panel van ervaringsdeskundigen. Wie goed scoort bij het examen, kent de ins en outs van het politieke spel en het huidige, Nederlandse medialandschap. Maar wie slecht scoort, hoeft zich niet te schamen. Wellicht siert het je zelfs.

Joris Luyendijk presenteert de avond. Hij is de auteur van het onlangs verschenen boek: ‘Je hebt het niet van mij, maar…’ (inmiddels 50.000 verkochte exemplaren) waarin hij als antropoloog de vier Haagse ‘stammen’ analyseert: lobbyisten, politici, journalisten en voorlichters. Deze vier stammen, die gezamenlijk het beeld van de landelijke politiek vormen en bepalen, komen tijdens het examen uitgebreid aan de orde.

De examenvragen zijn voorzien van foto’s uit de praktijk. Met dank aan parlementair fotograaf Martijn Beekman. Het Binnenhof-examen is een Paradiso productie. Programma met zitplaatsen.

Mediapartner: NRC Next.


Wilt u op de hoogte worden gehouden van de examen-programma's van Paradiso, stuur dan een mail naar [email protected].


Paradiso Programme

Programma