Programma
Paradiso

Grup Yorum + Pol Mac Adaim

Grup Yorum + Pol Mac Adaim

vrijdag 24 januari 2014

vrijdag 24 januari 2014

Het verhaal van de legendarische Turkse band Grup Yorum is het verhaal van de democratisering van Turkije. De groep werd in 1984 opgericht door een paar studenten en werd een begrip voor maatschappelijke bewegingen in Turkije. Ze zingen over het harde bestaan, rechtvaardigheid en vrijheid en voeren met hun muziek actie tegen het onrecht, de ongelijkheid en de repressie in Turkije en in de rest van de wereld. Met hun liederen in onder meer het Turks, Koerdisch en Arabisch verenigen ze alle volkeren in Turkije.

De band is aanwezig bij stakingen en demonstraties en op de dag van de arbeid geven ze jaarlijks een openlucht concert voor tienduizenden mensen. Afgelopen juni 2013 waren ze er uiteraard ook bij op het Taksim plein, om met de Gezi park demonstranten te zingen en hen een hart onder de riem te steken. Vanwege de politieke teksten zijn hun albums, 22 stuks inmiddels, jarenlang verboden geweest en zeker 15 bandleden zijn gearresteerd en gemarteld. Ondanks dat verkochten ze ruim 2 miljoen exemplaren van ieder album.

Na vijf jaar stilte kwam deze november hun 22e album Halkin Elleri (De handen van het volk) uit. Over deze plaat zeggen ze zelf: “de liederen op ons album dragen de sporen van de belevenissen van de laatste vijf jaren in ons land en daarbuiten, en onze gevoelens en bezinning”.


In de kelder van Paradiso kun je je tijdens het concert tegoed doen aan lekkere hapjes en bij stands handwerk en andere spullen kopen die zijn gemaakt door gevangenen. De opbrengst gaat naar hen en hun families.

Meer informatie over Grup Yorum op hun website: www.grupyorum.net

Het 11e Internationale symposium tegen de isolatie
Het concert van Grup Yorum is de opening van het 11e Internationale symposium tegen de isolatie, dat plaatsvindt in het weekend van 24 tot en met 27 januari 2014. Het uitgangspunt van het symposium is om de geest van Gezi Park naar Paradiso en IIRE Conference Center (Lombokstraat 40, Amsterdam) te dragen, onder het motto ‘Overal is Taksim, overal is verzet’. Het seminar omvat verder filmvertoningen, zoals Mumia A- long distance revolutionary, en lezingen en debatten over onder meer de Gezi Park demonstraties, de Arabische lente en hongerstakingen in Turkse gevangenissen. Voor meer informatie over het symposium zie www.ipai-isolation.info
 

Het concert van Grup Yorum is een samenwerking tussen IPAI en Stichting Pera.

Paradiso Programme

Programma