Paradiso

Felabration - live: Orlando Julius & The Heliocentrics, Jungle by Night

Felabration - live: Orlando Julius & The Heliocentrics, Jungle by Night

Sunday 16 October 2016

Sunday 16 October 2016

Wereldwijd vinden rondom Fela Kuti's geboortedag (15 oktober) feesten plaats ter ere van de 'Godfather of Afrobeat'. Sinds enkele jaren wordt deze avond door Jungle by Night samen met Paradiso georganiseerd. Met vijf succesvolle edities met o.a. Seun Kuti, Tony Allen, Ebo Taylor en Mulatu Astatke, heeft Jungle by Night het genre Afrobeat weer op de kaart gezet in Nederland. Met een gevoel van trots kijkt Jungle by Night terug op de afgelopen edities. Het spelen met al deze verschillende helden was een grote eer, het waren avonden om nooit te vergeten. Afrobeat blijft een onderdeel van Jungle by Night, maar het geluid van de band heeft zich in de afgelopen jaren ook door andere genres laten inspireren. Het is nu tijd om deze muzikale reis te vervolgen, het stokje door te geven en de horizon te verbreden. Wellicht in de toekomst een Orient Funk Festival of Krautrock Convention. Wie zal het zeggen? Maar eerst gaan we nog één keer in een vol Paradiso het leven en de muziek va Fela Kuti vieren met een speciaal concert en kijken er erg naar uit!

We zijn er trots op de fantastische Orlando Julius & The Heliocentrics te kunnen presenteren, plus optredens van Ronald Snijders en band, de band Koffie en dj's KC The Felaholic en Pushing Wood Soundsystem.

Orlando Julius & The Heliocentrics

Mid jaren ’60 was Orlando Julius een van de grote roergangers in de highlife en afrobeat-scene. Hij werd geïnspireerd door bands als The Crusaders en was net als Kuti groot fan van James Brown. Hij maakte de klassieker ‘Disco Highlife’ en ‘James Brown, Ride On’. Vorig jaar kwam het nieuwe album ‘Jaiyede Afro’ uit op Strut. De Volkskrant over Orlando Julius & The Heliocentrics “het album Jaiyede Afro: een van de hardst funkende en tegelijkertijd subtielste Afrikaanse platen van het jaar.”

Jungle by Night

De 9 mannen van Jungle by Night steken niet onder stoelen of banken dat ze zijn beïnvloed door de muziek van Kuti. Inmiddels heeft de band in mei 2016 een derde album uitgebracht: ‘The Traveller’. Het nieuwe geluid van Jungle  by Night is ontstaan door de jaren op tournee naar verschillende uithoeken van de wereld. Deze avond zal er, zoals iedere editie, een speciale set worden gespeeld die in het teken staat van Afrobeat en andere stijlen uit de rijke muziekgeschiedenis van het  Afrikaanse continent. De Volkskrant over Jungle by Night: “Jungle By Night heeft zich ontwikkeld tot het swingendste, speelste collectief van Nederland en waarschijnlijk ook het veelzijdigste.”

Ronald Snijders

Fluitist, componist, bandleider en nestor van de Surinaamse jazz Ronald Snijders staat dit jaar opnieuw in de spotlights met zijn nieuwe album ‘The Nelson & Djosa Sessions’. Snijders is ook grondlegger van de kawina- en kaseko-jazz waarin hij Afro-Surinaamse muziek vermengt met jazz. Snijders en zijn band speelden eerder dit jaar succesvol op North Sea Jazz en gaven een zinderend concert. Een van de gasten op zijn nieuwe album is trouwens Orlando Julius, die ook act de presence geeft op Felabration.

Koffie

De Amsterdamse band serveert sinds 2013 een straffe blend van Afrobeat vermengd met funk, jazz en electronica. Dansen zul je!

Billy place

Jungle Ny Night - Felabration in Paradiso, 2016. Bron: YouTube.

Billy place

Orlando Julius & The Heliocentrics - Felabration in Paradiso, 2016. Bron: YouTube.

Billy place

Felabration in Paradiso, 2016. Bron: YouTube.

Paradiso Programme

Programma