Programma
Harp horror en strijkers in paradiso web

Ensemble uit het Nederlands Kamerorkest: Horror, Harp en Strijkers in Paradiso

Ensemble uit het Nederlands Kamerorkest: Horror, Harp en Strijkers in Paradiso

woensdag 14 oktober 2020

woensdag 14 oktober 2020

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 20:30, Hoofdprogramma: 21:15

  • Programma met zitplaatsen

Dit concert is afgelast. Ticketkopers die direct via onze website een ticket hebben gekocht, ontvangen een e-mail met informatie over het retourneren van hun tickets.


Er is ook een concert om 19.00 uur

Het ensemble uit het Nederlands Kamerorkest komt samen met harpist Sandrine Chatron en actrice Nazmiye Oral naar Paradiso met een gloednieuwe bewerking van Het masker van De Rode Dood, een kort horrorverhaal van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe, op spannende muziek van de Franse componisten Caplet en Debussy. Een ware muzikale thriller.

Edgar Allen Poe’s Rode Dood
Edgar Allen Poe publiceerde Het masker van De Rode Dood in 1842. De Rode Dood is een griezelige, uiterst besmettelijke ziekte, die al na een half uur fataal is. Een prins die zich veilig waant, heeft zich met een groot gezelschap afgezonderd in zijn kasteel. Op een avond organiseert hij een bizar gemaskerd bal, waarbij zich onder de aanwezigen plotseling een raadselachtige figuur blijkt te bevinden: de gevreesde ziekte in persoon. Klokslag middernacht slaat hij toe. Actrice Nazmiye Oral trekt het verhaal naar het hier en nu en houdt de hedendaagse maatschappij een spiegel voor. De Rode Dood staat bij haar symbool voor de innerlijk dood, wanneer je medemens niet meer ziet.

Caplet & Debussy 
Het verhaal wordt extra angstaanjagend door muziek van de componisten Caplet en Debussy, uitgevoerd door een ensemble uit het Nederlands Kamerorkest. André Caplet (1878 - 1925) liet zich voor zijn werk Conte Fantastique voor Harp en Strijkers inspireren door het macabere verhaal van Edgar Allan Poe. De harp, met wonderlijke en duistere klanken, symboliseert De Rode Dood. Caplet is vooral bekend door de jarenlange vriendschap en samenwerking met de zestien jaar oudere Claude Debussy (1862 - 1918), waarvan tijdens deze voorstelling twee dansen te horen zijn. De Danse sacrée (‘Gewijde dans’) heeft een langzaam tempo en beweegt zich voornamelijk in de klankwereld van middeleeuwse kerk; de Danse profane (‘Seculiere dans’) is een soort wals met een veel levendiger ritme en wereldse harmonieën. 

Programma
Debussy - Danse sacrée
Caplet - Conte Fantastique voor harp en strijkers
Debussy - Danse profane

Orkest
Ensemble uit het Nederlands Kamerorkest

Uitvoerenden
Sandrine Chatron, harp
Nazmiye Oral, verteller

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Grote Zaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma