Programma
James Joyce 3 web

Een avond met 'The Dead'

Een avond met 'The Dead'

zaterdag 10 juni 2023

zaterdag 10 juni 2023

In Paradiso - Bovenzaal

Zaal open: 20:00, Hoofdprogramma: 20:30

Dit programma is uitgesteld.

  • Programma half zittend, half staand

Een programma rond het meesterwerk van James Joyce met muziek, filmfragmenten, presentaties en een lezing.

James Joyce schreef het beroemde verhaal 'The Dead' in 1907. Het zou nog zeven jaar duren voor hij een uitgever voor zijn verhalen vond, maar toen de bundel 'Dubliners' verscheen kreeg met name 'The Dead' meteen enorme waardering. Collega-schrijver T.S. Eliot sprak van 'het beste verhaal ooit door een mens geschreven'. Dit compliment werd in 2000 herhaald, toen 'The Dead' in Engeland werd gekozen tot 'Beste Verhaal van de 20e Eeuw'.

Het verhaal speelt in Dublin, tijdens een feest op de avond van Driekoningen. Het gaat over familieleven, de Ierse onafhankelijkheid en een tragische jeugdliefde. 'The Dead' is tweemaal verfilmd en er zijn een hoorspel, een musical en meerdere toneelstukken van gemaakt. De vijftien verhalen uit 'Dubliners' zijn onlangs op muziek gezet, die op 9 en 10 juni 2023 in Dublin in première gaan. Het lied over 'The Dead' zal op 10 juni in Paradiso te horen zijn.

Aan 'Een Avond met The Dead' werken mee: 
Onno Kosters
, dichter en Joyce-kenner, die op het werk van James Joyce promoveerde, 
Erik Bindervoet
, schrijver, dichter en veelgeprezen James Joyce-vertaler (samen met Robbert-Jan Henkes), 
Peter Smit
, schrijver die bezig is het werk van James Joyce naar zijn geboortestreek (Uitgeest) te verplaatstalen.
Muziek: wordt binnenkort bekend gemaakt.

Tijdens de inloop en in de pauze zijn er videoclips van door James Joyce geïnspireerde popmuzikanten (o.a. Kate Bush, Syd Barrett, Van Morrison) en fragmenten uit de film en de musical op scherm te zien. In de pauze gratis bierbrood van bakker Etienne Schwarzwalder en kruidenboter volgens recept van Adriaan Jaeggi.

Bekijk evenement op Facebook

Line-up

Bovenzaal

    Route naar Paradiso

    Paradiso is gevestigd aan de Weteringschans 6-8. Dat is dicht bij het Leidseplein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer (metro 52 en diverse trams). Je kunt je fiets gratis en bewaakt parkeren in de ondergrondse parkeergarage op het Leidseplein. In de buurt van Paradiso zijn meerdere parkeergarages.

    Paradiso Programme

    Programma